4.5.13

Live @ Knot Gallery: Tomutonttu (09/05/2013)


Η Μarionettentheater σε συνεργασία με τη (K)NØTmusic παρουσιάζει:
Tomutonttu_Πέμπτη 09 Μαΐου 2013_Έναρξη 21:00_Είσοδος: 15 ευρώ

Tomutonttu
πίσω από το όνομα Tomutonttu βρίσκεται ο Jan Anderzen, πιο γνωστός ως η κινητήρια δύναμη των Kemialliset Ystavat. Oι τελευταίοι αποτελούν, στην ουσία, μια ανοιχτή συγκέντρωση μουσικών μαζεμένων γύρω από τον Anderzen και συνιστούν ένα από τα κεντρικότερα projects των σύγχρονων μουσικών κύκλων της Φινλανδίας που έχουν καταφέρει να τραβήξουν την προσοχή μουσικόφιλων διεθνώς τα τελευταία χρόνια.

Οι Kemialliset Ystavat έχουν κατά καιρούς συνεργαστεί με ιδιαίτερους μουσικούς, όπως οι Dylan Nyoukis (Blood Stereo), Campbell Kneale (Birchville Cat Motel/Our Love Will Destroy The World), C.Spencer Yeh (Burning Star Core) και Neil Campbell (Astral Social Club) και χαρακτηρίζονται από έναν ελεύθερης φόρμας, μάλλον σκοτεινών αποχρώσεων και folk αναφορών ήχο που παραπέμπει στους kraut παροξυσμούς των Amon Duul και τους νεο-ψυχεδελικούς folk ήχους των Six Organs of Admittance.

Σε αντίθεση με τους πολυσυλλεκτικούς και "στουντιακούς" Kemialliset Ystavat το πρότζεκτ Τomutonttu αποτελεί το σόλο και live όχημα του Anderzen. Έτσι, εδώ τα πάντα είναι εξ'ίσου καλοδουλεμένα και πλούσια ηχητικά, μα αποκτούν μια εμφανώς πιο προσωπική και λιγότερο χαοτική και αιχμηρή διάσταση, με σαφείς χιουμοριστικές προεκτάσεις.

Ως Tomutonttu έχει συνεργαστεί με εξαιρετικές, ανήσυχες underground εταιρείες, όπως η Dekoder, η Ultra Eczema και η Last Visible Dog , ενώ έχει εμφανιστεί σε κοινά line-ups με ονόματα όπως ο Oneohtrix Point Never, η Islaja, ο Roedelius, o Helm και ο el-g.

Πιο πρόσφατο album του είναι το "Hylyt" (Dekorder records, 2012). O ίδιος συστήνει το έργο αυτό σαν "diploma work for the University of Bananafish" και η κυκλοφορία αποτελείται από ''ανακυκλωμένα'', κατά τον ίδιο, παλιά του κομμάτια που επανεπεξεργάζεται. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας και μουσικός Marc Richter (Black To Comm) συμμετέχει προσθέτοντας φρέσκες ιδέες με ποικιλία ηλεκτρονικών και ακουστικών θορύβων, όπως η ίδια η Dekoder το παρουσιάζει.

Ο Jan Anderzen, τέλος, δίνει επίσης έμφαση στα κείμενα που μπορεί να συνοδεύουν τις κυκλοφορίες του, καθώς και σε παραστάσεις βασισμένες στον λόγο. Τα πρώτα, για παράδειγμα, καταφέρνουν να προτείνουν το απρόβλεπτο μαζί με το καθημερινό σε μια παρουσίαση που προκαλεί τον δέκτη προτείνοντάς του νέες αντιληπτικές διαστάσεις, μαζί κιόλας με το εικαστικό κομμάτι των κυκλοφοριών [συχνά, ο ίδιος επιμελείται τις φωτογραφίες που εμφανίζονται στο artwork]. Εν ολίγοις, παρουσιάζεται έτσι η δική του αντίληψη για την λογική του collage, είτε κανείς το δει ως βασικά προβληματισμένο, ψυχεδελικό ή χιουμοριστικό, ενώ και τα τρία μαζί μπορούν να ισχύον επίσης.

"Anderzen’s solo vision is so clear, concise, and relentless, powerful enough to cave in the chest" Τiny Mix Tapes

"These extended reveries strike the perfect balance between hermetic and allencompassing, a circular meander around a personally inscribed universe that is close at times to a potting-shed Terry Riley" The Wire

http://www.kemiallisetystavat.com/tomutonttu/ttinfo.html
http://www.youtube.com/watch?v=uoiPZ_aBOK0