2.1.13

Θέατρο: "Σβήσε το πρόσωπό μου και ξαναρχίζουμε", 12 - 29 Ιανουαρίου





Δραματουργία – σκηνοθεσία: Δήμητρα Κονδυλάκη
Σκηνικά – κοστούμια: Φωτεινή Γεωργίου

Ερμηνεία: Δέσποινα Παπάζογλου

Μια πολύ σημαντική αλλά ελάχιστα γνωστή στο ευρύ κοινό ποιήτρια του μοντερνισμού, τη Μάτση Χατζηλαζάρου φέρνει στο προσκήνιο η ομάδα AMOUR-AMOUR με το Σβήσε το πρόσωπό μου και ξαναρχίζουμε που επανέρχεται μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Σάββατο 12 Ιανουαρίου στη Knot Gallery σε νέα δραματουργική επιμέλεια και σκηνοθεσία της Δήμητρας Κονδυλάκη.

Η παράσταση Σβήσε το πρόσωπό μου και ξαναρχίζουμε βασίζεται στο έργο και τη ζωή της Μάτσης Χατζηλαζάρου. Θεωρείται η πρώτη Ελληνίδα υπερρεαλίστρια, υπήρξε η πρώτη γυναίκα του Εμπειρίκου, ταξίδεψε στη Γαλλία με το Ματαρόα, έζησε στο Παρίσι μετά τον πόλεμο και γνωρίστηκε με τις σημαντικότερες προσωπικότητες της καλλιτεχνικής και πνευματικής πρωτοπορίας από τον Πικάσο και τον Ματίς έως τον Καστοριάδη. Βασισμένη κυρίως στα ποιήματα της εποχής του Παρισιού, στην αριστουργηματική της Αντίστροφη αφιέρωση και στην ανέκδοτη αλληλογραφία της ποιήτριας με τον Εμπειρίκο, η παράσταση της Δήμητρας Κονδυλάκη αναδεικνύει την αμφισημία της γυναικείας προσωπικότητας με αφορμή τη Μάτση, χωρίς καμία στιγμή να καταφεύγει στην αφήγηση και στην ντοκουμενταρίστικη επεξήγηση. Κάθε λέξη που προφέρεται στην παράσταση ανήκει στην ποιήτρια αποκλειστικά. Όπως γράφει η σκηνοθέτις, "Η ποίηση της Χατζηλαζάρου είναι ένα διαρκές παιχνίδι με τα αντίθετα, "εκεί πέρα / εδώ", φως  /σκοτάδι, νεότητα / γήρας, σώμα και σκέψη, εγγύτητα και απόσταση, Παρίσι Ελλάδα, χαρά και μελαγχολία. Εκρηκτική χαρά κι εκρηκτική μελαγχολία. Τίποτα δεν είναι αβίαστο. Αυτό κάνει τη συγκεκριμένη ποιήτρια ενδιαφέρουσα ως δραματικό πρόσωπο κι εδώ εντοπίζεται η σχέση της με το θέατρο: στην πάλη με τον εαυτό της"

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την 1η Αυγούστου 2012 στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου και επαναλήφθηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου τον Οκτώβριο 2012.

Ημερομηνίες: 12, 13, 14, 15, 19, 20, 21, 22, 26, 27, 28 και 29  Ιανουαρίου 2013
Ώρα Έναρξης: 9μμ
Διάρκεια: 75’
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ [Ατέλειες δεκτές Δευτέρα και Τρίτη] 
Πληροφορίες και κρατήσεις: 694 080 8727