24.5.10
Michele Valley / H.O.P.E. "Building The House Of Phoenix"
MICHELE VALLEY / H.O.P.E.
"Building The House Of Phoenix"
A phoenix is a mythical bird.
It has a 500 to 1,000 year life-cycle,
near the end of which it builds itself a nest of twigs that then ignites;
both nest and bird burn fiercely and are reduced to ashes,
from which a new phoenix arises, reborn anew to live again.
performance by Michele Valley / H.O.P.E.
costumes: Petros Touloudis / En Vit Ekorre
music: H.O.P.E. / Kareem Lotfy
+ performances by:
-Petros Touloudis : “Shuffle Earth”
-Photoharrie: “3377”
-ομάδα onef : "στην ευθεία"- πόλη vs. Φύση”
KNOT Gallery
Mιχαλακοπούλου 206 & Πύρρου (εις. από Πύρρου)
πλησιέστερος σταθμός Μετρό: Αμπελόκηποι
Λεωφορεία: Α5, Β5 (στάση ΖΑΓΟΡΑ)
Ion (with guests) presents Elfish Tapes Live @ Knot Gallery (29/05/2010)
ΙΟΝ presents
Elfish Tapes / Ένα ψηφιακό παραμύθι γραμμένο αναλογικά
Μετά από δύο επιτυχημένα albums («Νο Camera»/2005 - Klik Records και «You & Me»/2009 – Klik Records) ο ΙΟΝ (Γιάννης Παπαϊωάννου) επιστρέφει με το νέο του project «Elfish Tapes» για να επιβεβαιώσει όσους τον έχουν ήδη χαρακτηρίσει ως έναν από τους πρωτοπόρους εξερευνητές της ελληνικής ατμοσφαιρικής electronica.
Η ατμόσφαιρα, όμως, είναι μόνο το ένα στοιχείο που μοιάζει να διαπερνά το νέο του άλμπουμ, που ξεκινά από τα βάθη της μνήμης για να καταλήξει στην πιο σκληρή εκδοχή του τώρα. Η νοσταλγία, σχεδόν ακατέργαστη, είναι η ευθεία γραμμή που ενώνει τα 14 tracks του «Elfish Tapes», τα οποία, όπως και ο τίτλος τους, μοιάζουν με αναλογικές κασέτες γραμμένες πρωτίστως μέσα στην φαντασία ενός κοριτσιού, με το όνομα Elfish.
Αφήνοντας για λίγο πίσω του την καθαρόαιμη techno που υπήρξε σήμα κατατεθέν του, ο ΙΟΝ απογυμνώνει τα ηλεκτρονικά ηχοτοπία του για να ολοκληρώσει μια τρυφερή και ταυτόχρονα βίαιη συμφωνία για την ενηλικίωση. Χρησιμοποιώντας μαγνητοταινίες, φυσικούς ήχους & field recordings, παραδοσιακά ηλεκτρικά όργανα, φωνές που αφηγούνται την ιστορία του χαμένου κοριτσιού, και μαζί με δάνεια από την μυθολογία μιας ημιτελούς οικολογικής εποποιίας, ο ΙΟΝ βυθίζεται στο ανεξερεύνητο, το συνειδησιακό και το ανιδιοτελώς ρομαντικό. Και στην πιο ώριμη στιγμή της διαδρομής του μέσα στην αχανή χώρα της ηλεκτρονικής μουσικής δίνει από την αρχή νόημα στην ξεχασμένη έννοια της αθωότητας. Μαζί του συνεργάζονται οι Φαίδρα Βόκαλη στις φωνές, η May Roosevelt στο theremin, οι Σπύρος Φάρος και Ηλίας Κατελάνος στις ηλεκτρικές κιθάρες και η Αγγελική Βρεττού στα video.
Το άλμπουμ «Elfish Tapes» κυκλοφόρησε το Σάββατο, 27 Μαρτίου σε μορφή file/mp3 μέσω free download από το επίσημο blog του ΙΟΝ http://nocamera.wordpress.com/
Η πρώτη ζωντανή παρουσίαση του άλμπουμ “Elfish Tapes” θα γίνει στις 29 Μαΐου στην KNOT Arts Gallery. Εκεί θα παρουσιαστούν κομμάτια / αποσπάσματα / ηχογραφήσεις από το άλμπουμ, ενορχηστρωμένα σε ένα ενιαίο live διάρκειας 66.5 λεπτών από τον ION και τους καλεσμένους μουσικούς που έχουν παίξει σε αυτά. Ταυτόχρονα, θα γίνει και η προβολή των video της Αγγελικής Βρεττού, τα οποία έχουν σκηνοθετηθεί για το project και που συγχρονισμένα με την μουσική θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά ολοκληρωμένη την εικόνα των Elfish Tapes.
Περισσότερες πληροφορίες:http://nocamera.wordpress.com/
Έναρξη: 21:30
Είσοδος: 7 Ευρώ
Έγραψαν για το “Elfish Tapes”
► Ο Γιάννης (ΙΟΝ) Παπαϊωάννου είναι από τους ανθρώπους εκείνους που η μουσική τους είναι απόλυτα «εκεί» στην παρουσία τους και αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με «το στιλ». Όπως και το ηλεκτρονικό του υδατογράφημα εδώ και χρόνια, έτσι και ο ίδιος (δεν) λέει τα πάντα, μέσα σε μία άχρονη στιγμή ηρεμίας. Μετέωρα ανάμεσα σε ένα «γεια» και ένα κλικ, για παράδειγμα. Ο ρομαντισμός και ο βιομηχανικός ήχος των “Elfish Tapes” δεν είναι ακριβώς στην ίδια τη μουσική τους όσο στην κοινωνική κατάσταση μυαλού που εκφράζει ένας από τους καλύτερους ηλεκτρικούς μουσικούς που έχει αυτή η πόλη. Στα “Tapes” συνεργάζεται με τη Φαίδρα Βόκαλη, τη May Roosevelt, τον Σπύρο Φάρο και τον Ηλία Κατελάνο. Τα video είναι της Αγγελικής Βρεττού. Το άλμπουμ, και τα 14 υπέροχα κομμάτια του, δίνονται δωρεάν για κατέβασμα από το blog του ΙΟΝ. Ψάξε τις επόμενες ημερομηνίες για τη ζωντανή παρουσίαση των “Tapes” στους δρόμους της Αθήνας και περίμενε, μετά το καλοκαίρι, το limited edition DVD. Εντω μεταξύ, which one of u is Elfish? Γιάννης Νένες (Athens Voice)
► Κάτι διαφορετικό αλλά όχι άγνωστο από τον Γιάννη Παπαϊωάννου. Το ''Elfish Tapes'', ακολουθεί τα μονοπάτια που χάραξε με τους RAW πριν 19 χρόνια και το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον συναρπαστικό. Ό,τι και να κάνει ο Γιάννης είτε σαν RAW, είτε σαν ION το αποτέλεσμα παρουσιάζει ενδιαφέρον και τουλάχιστον για Το Σπίτι, εξαιρετικό και αξιοσέβαστο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το άλμπουμ ανοίγει την τριλογία ''Elfish Circle'' και σε αυτό το πρώτο μέρος συνεργάζεται με μερικούς μουσικούς που πέρα απο το ταλέντο διαθέτουν και όραμα. Η Μay Roosevelt σε θερεμινικές απογειώσεις στο ''Lazareta'', ο Σπύρος Φάρος σε μοναδικές e-bow στιγμές στο ''Abattoir'', η Φαίδρα Βοκαλη σε συναρπαστική απαγγελία στη Γαλλική και ο Ηλίας Κατελάνος στην κιθάρα αλλά και στο μάστεριγκ του άλμπουμ, πλαισιώνουν τα θερμά, ανοιξιάτικα ambient τοπία του Γιάννη που απελευθερώνουν πολλά συναισθήματα, αναμνήσεις και εικόνες.
Ό,τι καλύτερο έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα. Κορυφή για την Ελληνική ηλεκτρονική σκηνή... Και είναι ακόμα στο πρώτο μέρος.... Χρήστος Μίχος, (tospitimetaparaxena.blogspot.
► Το νέο (υπέροχο) άλμπουμ του Γιάννη Παπαϊωάννου (ION) που δίνει δωρεάν για «κατέβασμα» στο μπλογκ του είναι ένα ταξίδι που ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη και θα συνεχιστεί μέχρι να ολοκληρωθούν τα βίντεο που φτιάχνει η Αγγελική Βρεττού για όλα τα κομμάτια του (14 συνολικά). Στο άλμπουμ, που συνεργάζονται η May Roosevelt, o Σπύρος Φάρος, ο Ηλίας Κατελάνος και η Phaedra Vokali στα φωνητικά, ο Fennesz συναντάει τον Pascal Comelade Pierre Bastien σε μερικές από τις καλύτερες στιγμές του ION. Ένας δίσκος βαθιά προσωπικός, με πλήρη απουσία του beat και συναισθηματικά φορτισμένα κομμάτια, όπως το «R.R. Hearse» και το «Black Spring». Η ένταση που βγαίνει μέσα από την ησυχία είναι απίστευτη. M. Hulot (LiFO)
► Ονειρική ελεκτρόνικα που γλιστράει σε πειραματισμούς χωρίς να ηχεί δύστροπη και επιθυμεί να είναι ένα νοσταλγικό σάουντρακ για κάποια παρουσία που έχει χαθεί στον χρόνο. Αυτή τη φορά ο ΙΟΝ, ο δικός μας Γιάννης Παπαϊωάννου, παρατάει τη διονυσιακή τέκνο για μια ρομαντική περιπλάνηση στο παρελθόν. Μαζί του ταξιδεύουν ο Σπύρος Φάρος και ο Ηλίας Κατελάνος στις κιθάρες, η Μέι Ρούζβελτ με το θέρεμίν της, ενώ η Φαίδρα Βόκαλη προσθέτει τα φωνητικά. Ακόμη η Αγγελική Βρεττού σκηνοθετεί τα βίντεο των δεκατεσσάρων κομματιών που διηγούνται την ιστορία της απώλειας. Μια δουλειά που ξαφνιάζει, όλη δωρεάν στο blog του Παπαϊωάννου. Δημήτρης Αναστασόπουλος (Ελευθεροτυπία)
► O πιο σπουδαίος Έλληνας μουσικός παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής επιστρέφει. Από τις πρώτες νότες του “Je suis un matin” (που σε κλωτσάνε στο soundtrack μιας nouvelle vague ταινίας) μέχρι τον επίλογο με το τριπαριστικό “Black Spring”, είναι ένας αριστουργηματικός δίσκος έτοιμος για διεθνή απογείωση. Φώτης Βαλάτος (Free Magazine)
The Future Sessions Live @ Knot Gallery (28/05/2010)
Γιώργος Κατσάνος (ινδικό αρμόνιο)
Μιχάλης Μοσχούτης (pedal steel guitar)
‘The Future Sessions’ είναι το project μιας ομάδας μουσικών που έχει ως σκοπό την παρουσίαση ασυνήθιστων αυτοσχεδιαστικών sessions.
Ο Γιώργος Κατσάνος με το ινδικό παραδοσιακό αρμόνιο και ο Μιχάλης Μοσχούτης με το κλασικό όργανο της country μουσικής, pedal steel guitar, θα παράγουν στατική μουσική πλούσια σε ηχοχρώματα και αρμονίες.
Έναρξη: 21:00
Είσοδος: 5 Ευρώ
18.5.10
Fun With Nuns Live @ Knot Gallery (22/05/2010)
"Το στόμα της κόλλησε στο δικό του σ'ενα λάγνο και ηδυπαθές φιλί,
ενώ τα χέρια του αναζήτησαν τις πλούσιες καμπύλες της κάτω από το ντεζαμπιγιέ της.
Το υπέροχο πλάσμα πέταξε το γαρνιρισμένο με γούνα σάλι της
και αποκάλυψε τους βασιλικούς ώμους της και τα χυμώδη θελγητρά της.
Ω, μικρές καλόγριες! Αξιαγάπητα πλασματάκια!"
Οι φαν γουιθ νανς παρουσιάζουν το μουσικοχορευτικό δράμα
του σερ Ιωνά Μπάρρινγκτον "Οι Βασίλισσες του Μαστιγίου".
(file under: no wave/free jazz/punk/noise rock)
watch: http://vimeo.com/5709952
listen: http://www.myspace.com/
Είσοδος: 5 Ευρώ
Fortrans, MrCantfind Live @ Knot Gallery (21/05/2010)
Οι MrCantfind σχηματίστηκαν το 2001 στην Πάτρα.Η μουσική των MrCantfind είναι ένα μείγμα
των επιρροών κάθε μέλους-όπως είθισται-το οποίο καθρεπτίζεται στην λέξη ή έννοια:pop.
Η σύνθεση τους μέχρι σήμερα παραμένει η ίδια,όχι όμως και η έδρα τους η οποία το 2007 μεταφέρθηκε στην Αθήνα.Το 2003
ηχογράφούν ένα demo 4 κομματιών το οποίο κυκλοφορεί μαζί με τεύχος του περιοδικού Ραπόρτο της Ζακύνθου.Συνεχίζουν
να ηχογραφούν,ενώ παράλληλα διοργανώνουν δικές τους συναυλίες και συμμετέχουν σε τοπικά φεστιβαλ αρχικά στην Πάτρα
και ύστερα στην Αθήνα μέχρι σήμερα.
Το 2009 κυκλοφορούν το πρώτο τους video cd με εσωτερικό τίτλο patchwork,το οποίο διανέμεται ελεύθερα στις συναυλίες
τους και ξεκινούν την ηχογράφηση νέου υλικού.Το καλοκαίρι του 2010 θα κυκλοφορήσει το πρώτο self-released ολοκληρωμένο
album τους.Ένα δείγμα απ'το υλικό τους μπορείτε να δείτε και να ακούσετε στο www.myspace.com/mrcantfind
Fortrans
1 κουταλάκι της σούπας Μαρδάκι
400 γραμμάρια Μουσίκα Σύρου
2 νύχια από Λαμπίρη του Βουνού
1 Μπαλντάς κοφτερός
1 μαρμίτα
2 δοκιμαστικοί σωλήνες
Διαδικασία:
Αδειάζουμε τα υλικά στη μαρμίτα, αφού τα ψιλοκόψουμε με τον Μπαλντά
και αφού τα βράσουμε για 7,5 ώρες αδειάζουμε το γνωστό φάρμακο που προκύπτει
στους σωλήνες.
Κάπως έτσι φτιάχτηκαν οι fortrans.
http://www.myspace.com/
Έναρξη: 20:30
Είσοδος: 5 Εύρω
13.5.10
Αλέξης Πορφυριάδης_"Let's Be Serious Now!" Live @ Knot Gallery (16/05/2010)
Συναυλία με συνθέσεις του Αλέξη Πορφυριάδη
Παίζουν: Τάσος Αποστόλου, Θέμελης Γλυνάτσης, Γεωργία Κουμαρά, Σαπφώ Παντζάκη, Πηνελόπη Παπαθανασίου, Όλγα Παπακωνσταντίνου, Αλέξης Πορφυριάδης, Αντώνης Ρουβέλας, Δανάη Στεφάνου, Στέλιος Τσαϊρίδης, Βασίλης Χατζημακρής
Σκηνοθετική επιμέλεια: Θέμελης Γλυνάτσης, Αλέξης Πορφυριάδης
Στη συναυλία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά οι συνθέσεις του Α.Πορφυριάδη “Drops” για σύνολο (2008-09), “Let’s be serious now” για φωνή, φλάουτο και τρομπέτα (2010) καθώς και η σύνθεση “Before” για φωνή και πιάνο (2008). Η παρουσίαση των συνθέσεων θα πλαισιωθεί από την εκτέλεση αυτοσχεδιαστικών λεκτικών scores της σειράς “People’s music” (2008-09) καθώς και scores ειδικά φτιαγμένων για τη συγκεκριμένη συναυλία, τους ανθρώπους και το χώρο της Knot Gallery.
Ο Αλέξης Πορφυριάδης σπούδασε σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz/Αυστρία (Μάστερ Σύνθεσης-Μεταπτυχιακό στη σύνθεση) ενώ γνώρισε από κοντά και σε βάθος την αξία και τους περιορισμούς του μαθήματος της σύνθεσης στη δυτική λόγια μουσική μαθητεύοντας άλλοτε επιτυχημένα, άλλοτε αδιάφορα και άλλοτε καταστροφικά δίπλα σε πολλούς και σημαντικούς ευρωπαίους συνθέτες όπως οι Beat Furrer, Gerd Kühr, Mathias Spahlinger, George Aperghis, Manos Tsangaris, Bernhard Lang, Erich Urbanner, Jaques Reibel, Enno Pope, York Hoeller, Walter Zimmerman, κ.α.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται εντατικά με τις λεκτικές/γραφικές παρτιτούρες και τον αυτοσχεδιασμό ως εκτελεστής και ως συνθέτης, ιδρύοντας μαζί με φίλους το 6daEXIt improvisation ensemble και το τρίο Seul à 3, διοργανώνοντας και συμμετέχοντας σε σεμινάρια και εργαστήρια αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης λεκτικής/γραφικής παρτιτούρας, και αναζητώντας έμπρακτους τρόπους ένταξης του αυτοσχεδιασμού μέσα στα πλαίσια της λόγιας σύνθεσης κυρίως για σύνολα.
Ο Α.Πορφυριάδης είναι μέλος της ΕΕΜ και της Ένωσης Συνθετών Graz “Die andere Saite”, έχει λάβει βραβεία και υποτροφίες (για ακριβή κατάλογο ρωτήστε τον ίδιο μετά το πέρας της συναυλίας, πάντως βασικό χαρακτηριστικό της συνθετικής του πορείας είναι ότι δεν έχει βραβευτεί ή χρηματοδοτηθεί ποτέ από ελληνικό οργανισμό ή διαγωνισμό), έχει δεχτεί παραγγελίες από διάφορα σύνολα και οργανισμούς, τα έργα του έχουν παιχτεί σε Ελλάδα, Ισπανία, Αυστρία, Βέλγιο, Πολωνία, Γερμανία, Κροατία και Καναδά, ηχογραφήσεις έργων του έχουν κυκλοφορήσει σε Αυστρία, Ισπανία και Καναδά, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία και του δίνει χαρά είναι ότι οι φίλοι του έχουν τη διάθεση να ασχολούνται σοβαρά με αυτά που γράφει και να ξοδεύουν χρόνο και ενέργεια για να τα εκτελούν.
Έναρξη: 20:30
Συναυλία Κ.ΣΥ.Μ.Ε. @ Knot Gallery (15/05/2010)
Συναυλία ΚΣΥΜΕ
H Knot Arts εγκαινιάζει τη συνεργασία της με το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας με μια συναυλία μελών του ΚΣΥΜΕ. Τα τρία σχήματα που συμμετέχουν αναδεικνύουν τις πολύμορφες δραστηριότητες του Κέντρου, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων μεταξύ σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού.
Νίκος Κυριαζόπουλος
Ο Νίκος Κυριαζόπουλος ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή και σύνθεση ηλεκτρακουστικής μουσικής, χρησιμοποιώντας αναλογικά φίλτρα, μικρόφωνα, ηλεκτρονικές ιδιοκατασκευές και περιβαλλοντικές ηχογραφήσεις.
Έχει συνεργαστεί με ομάδες χορευτών και ηθοποιών σε παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα, Ν. Κορέα, Αρμενία και Γαλλία.
Θα παρουσιαστεί απόσπασμα από project σε εξέλιξη με τίτλο «Etude Matriciel». Το έργο αποτελεί μια σπουδή πάνω στην τεχνική ανατροφοδότησης σήματος και αντηχήσεων.
Laptopless
Γιώργος Πούλιος/Γιώργης Σακελλαρίου
Ο Γιώργος Πούλιος και ο Γιώργης Σακελλαρίου έχουν συναντηθεί επί σκηνής στο παρελθόν, με τη συμμετοχή επίσης των Τάσου Στάμου και Μιχάλη Αδάμη, και στη συναυλία του ΚΣΥΜΕ είναι η πρώτη φορά που θα παίξουν ντουέτο.
Μοιραζόμενοι μια κοινή προσέγγιση στη μουσική, καταναλώνοντας βιομηχανικά παρασκευασμένη τροφή και εμπνευσμένοι από την «αντί-κουλτούρα» της Ελλάδας (κυρίως αυτή της δεκαετίας του ’90) αποφάσισαν να συμπράξουν χωρίς να έχουν επιλέξει ένα συγκεκριμένο αισθητικό πλαίσιο ή κάποιο concept.
Πάντα με τη χρήση των laptop τους θα παρουσιάσουν ένα, κατά βάση, αυτοσχεδιαστικό σετ που θα στηριχτεί σε concrete ήχους που καλύπτουν όλο το φάσμα συχνοτήτων.
ΚΣΥΜΕnsemble
Άκης Δαούτης (fender stratocaster, live electronics), Κώστας Μαντζώρος (laptop), Πέτρος Φραγκίστας (laptop)
Μέλη του ΚΣΥΜΕ στήνουν ένα ensemble (ή συγκρότημα, αν προτιμάτε), επιστρατεύοντας laptops και ηλεκτρική κιθάρα, σε έναν αυτοσχεδιασμό με απρόβλεπτη εξέλιξη!
Ο Άκης Δαούτης, ο Κώστας Μαντζώρος και ο Πέτρος Φραγκίστας είναι μέλη του ΚΣΥΜΕ από την επίσημη ίδρυση του, το 1986. Έκτοτε ακολουθούν μια διακριτική αλλά σταθερά αφοσιωμένη πορεία, τόσο ως συνθέτες ηλεκτρονικής –και όχι μόνο- μουσικής, όσο και ως ενεργά μέλη του ΚΣΥΜΕ, οργανώνοντας δεκάδες συναυλίες, εργαστήρια και διαλέξεις.
ΚΣΥΜΕ
Το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας ιδρύθηκε το 1979, από μια μικρή ομάδα καλλιτεχνών και επιστημόνων με στόχο την καλλιέργεια και ανάπτυξη, μέσω της σύνδεσης τέχνης και επιστήμης, της δημιουργικότητας, της έρευνας και της αισθητικής παιδείας.
Ιδρυτής και πρωτεργάτης του υπήρξε ο μεγάλος συνθέτης και στοχαστής του 20ου αιώνα, Γιάννης Ξενάκης.
Το Κέντρο εγκαινιάστηκε επίσημα το 1986.
Διευθυντής του ΚΣΥΜΕ από την ίδρυσή του μέχρι την 23η Μαΐου 2004 υπήρξε ο Στέφανος Βασιλειάδης. Πρόεδροι διετέλεσαν ο Γιάννης Ξενάκης, ο Γιάννης Γ. Παπαϊωάννου και η Ζουζού Νικολούδη.
Έναρξη: 20:30
4.5.10
Mano Plizzi, Pianowhale Live @ Knot Gallery (08/05/2010)
Mano Plizzi (Digital Synthesizer)
Ο Mano Plizzi (γνωστός κατα καιρούς ως Sally Zero και Xaero αλλά και ως μέλος των MT DÜ) θα παρουσιάσει ενα σόλο performance με μοναδικό υλικό τους ήχους ενός digital synthesizer.
Pianowhale (Λάμπρος Τσάμης - Toy Piano, Γεωργία Σαγρή – Πιάνο)
Μια αυτοσχεδιαστική συνάντηση με σκοπό μια ανοιχτή συζήτηση ως προς τη δημιουργία μιας πρωτότυπης ηχητικής εγκατάσταση.
Έναρξη: 20:30
Είσοδος: 5 Ευρώ