29.4.12

Complicity/Συναυλία με συνθέσεις του Αλέξη Πορφυριάδη @ Knot Gallery (05/05/2012)



(K)NØTmusic presents: 
Αλέξης Πορφυριάδης - Complicity/Συναυλία με συνθέσεις του Αλέξη Πορφυριάδη_Σάββατο 5 Μαΐου 2012_Έναρξη: 21:00 Είσοδος: 5 ευρώ



Παίζουν:
Θόδωρος Βαζάκας, Βέρα Αρμένη, Αλεξάνδρα Καραμούτσιου, Γιώργος Καρπαθάκης, Γεωργία Καρύδη, Βασίλης Κλεφτάκης, Γιάννης Κοτσώνης, Γεωργία Κουμαρά, Νίκος Μαρδάκης, Τζελίνα Πάλλα, Πηνελόπη Παπαθανασίου, Όλγα Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Ρουβέλας, Δανάη Στεφάνου, Βασίλης Χατζημακρής, Βάλια Χριστοπούλου, Αναστασία Χρυσανθακοπούλου


Χρησιμοποιώντας λεκτική/γραφική σημειογραφία και ανοιχτή μορφή, οι συνθέσεις του Αλέξη Πορφυριάδη δημιουργούν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οι εκτελεστές μπορούν να οργανώσουν τη δική τους μοναδική εκδοχή της κάθε σύνθεσης. Οι λεκτικές οδηγίες και τα γραφήματα στις τέσσερις από τις πέντε συνθέσεις που θα παρουσιαστούν στη συναυλία στην ΚΝΟT, οδηγούν τους εκτελεστές στη χρησιμοποίηση διαφορετικών επιπέδων αυτοσχεδιασμού.


Found Object Piece I (2012) 
(Θόδωρος Βαζάκας, Βέρα Αρμένη, Αλεξάνδρα Καραμούτσιου, Γιώργος Καρπαθάκης, Γεωργία Καρύδη, Βασίλης Κλεφτάκης, Τζελίνα Πάλλα, Πηνελόπη Παπαθανασίου, Όλγα Παπακωνσταντίνου, Βάλια Χριστοπούλου, Αναστασία Χρυσανθακοπούλου)
The ‘f’ duo (2011) Α' Εκτέλεση
(Γιάννης Κοτσώνης, Νίκος Μαρδάκης)
Blocked Piano (2011) Α' Εκτέλεση
(Δανάη Στεφάνου)
Complicity (2011) Α' Εκτέλεση
(Γεωργία Κουμαρά, Αλεξάνδρα Καραμούτσιου, Πηνελόπη Παπαθανασίου, Όλγα Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Ρουβέλας)
For a concert attendant (2011- )*
(Βασίλης Χατζημακρής) 


*Η λεκτική παρτιτούρα For a concert attendant θα εκτελείται σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας.



Αλέξης Πορφυριάδης
Σπούδασε θεωρητικά και πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και κατόπιν σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz/Αυστρία (MA 2002, Postgraduate 2003). Γνώρισε από κοντά και σε βάθος την αξία και τους περιορισμούς του μαθήματος της σύνθεσης στη δυτική λόγια μουσική μαθητεύοντας άλλοτε επιτυχημένα, άλλοτε αδιάφορα και άλλοτε καταστροφικά δίπλα σε πολλούς Ευρωπαίους συνθέτες όπως οι Gerd Kühr, Beat Furrer, Mathias Spahlinger, George Aperghis, Manos Tsangaris, Bernhard Lang, Erich Urbanner, Enno Pope, York Hoeller, Walter Zimmerman, Κώστας Σιέμπης, Μιχάλης Λαπιδάκης, James Saunders κ.α. 
Ασχολείται ενεργά και εντατικά με τις λεκτικές/γραφικές παρτιτούρες και τον αυτοσχεδιασμό, ιδρύοντας μαζί με φίλους το 6daEXIt improvisation ensemble, διοργανώνοντας και συμμετέχοντας σε σεμινάρια και εργαστήρια αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης λεκτικής/γραφικής παρτιτούρας (Biennial Euro-Mediterranean Music Conference 2009, Μουσικό Χωριό 2009, KNOT 2011/2012), συναντώντας δημιουργικά εκπροσώπους του αυτοσχεδιασμού και του πειραματισμού σε διαφορετικές τέχνες (μουσική, εικαστικά, χορός) και αναζητώντας έμπρακτους τρόπους ένταξης του αυτοσχεδιασμού μέσα στα πλαίσια της λόγιας σύνθεσης.
Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε χώρους και φεστιβάλ όπως: a musical minimum festival/the Wulf/Λος Άντζελες/ΗΠΑ, Φεστιβάλ Δημητρίων Θεσσαλονίκη, Festival for new music „Molinar del Segura“/Αλικάντε/Ισπανία, University of Alabama/ΗΠΑ, Redpath Hall, McGill University,    Μόντρεαλ/Καναδάς, KNOT Gallery Athens, Salle Maene Βρυξέλλες/Βέλγιο, Heimatsaal Γκρατς/Αυστρία, Minoriten Saal Γκρατς/Αυστρία, Γκαλερί Senko Studio/Δανία, Museumsquartier Βιέννη/Αυστρία. 
Μέρος της γραφικής/λεκτικής του παρτιτούρας Drops for ensemble δημοσιεύτηκε το 2011 στη συλλογή μη-συμβατικών σημειογραφιών Beyond Notation στο Leonardo Music Magazine μαζί με παρτιτούρες των Gordon Muma, Pauline Oliveros, Jem Finer, James Fei, Phillip Schulze. Δεν έχει βραβευτεί ή χρηματοδοτηθεί ποτέ από ελληνικό οργανισμό ή διαγωνισμό και νιώθει πολύ καλά με αυτό το γεγονός.
http://www.alexisporfiriadis.blogspot.com/




19.4.12

Concern, The Rita, Holefold Diver Live @ Knot Gallery (28/04/2012)

(K)NØTmusic presents: 
Concern, The Rita, Holefold Diver_Σάββατο 28 Απριλίου 2012_Έναρξη: 20:30 Είσοδος: 8 ευρώ

Concern
Με έδρα το Portland, Oregon ο Gordon Ashworth κυκλοφορεί εδώ και μια δεκαετία ηχογραφήσεις μέσα από μια σειρά από προσωπικά πρότζεκτ και συνεργασίες. Αν και γνωστότερος διεθνώς μέσα από το noise πρότζεκτ του Oscillating Innards,  με το όνομα Concern ο Αshworth παράγει λεπτοδουλεμένα κολλάζ από ηχογραφήσεις ακουστικών οργάνων και field recordings, εστιάζοντας στις λεπτομέρειες των αρμονικών και δημιουργώντας παράξενα, άχρονα τοπία αντηχήσεων. Οι κυκλοφορίες του στην Digitalis και Arbor τον τοποθετούν στο επίκεντρο του σύγχρονου drone ήχου.

“...like Tim Hecker reconfiguring classic Raga structures into something almost unspeakably beautiful.”
“...a must for followers of William Basinski.”


The Rita
Από το 1996 ο Sam McKinlay δραστηριοποιείται στο χώρο της sound art με το προσωπικό του πρότζεκτ The Rita, ένα κράμα από ζωντανές και προηχογραφημένες αναλογικές πηγές, εφέ, και visuals. Η διερευνητική, αποδομητική του προσέγγιση στο θόρυβο επεκτείνεται στα εικαστικά και στην ιστορική έρευνα ντοκουμέντων της noise, από τη δεκαετία του 70 μέχρι σήμερα. Εμπνευσμένος από το μινιμαλισμό, την αφαίρεση και τις περιβαλλοντικές προσεγγίσεις στην τέχνη, ο McKinlay παρουσιάζει έντονες και αιχμηρές ηχητικές εμπειρίες, σε άμεση συνάρτηση με τους διαφορετικούς χώρους όπου εμφανίζεται. 


Holefold Diver 
Οι Holefold Diver είναι το νέο σχήμα των Πάνου Αλεξιάδη (Lunar Miasma) και Γιώργου Αξιώτη (Balinese Beast, Bruised Lee, Free Piece of Tape). Συνθεσαίζερς και συστοιχίες απο εφφέ σε αλλόκοτες και αναπάντεχες συνδεσμολογίες συνθέτουν ζωντανα σπειροειδή ηχοτοπία τα οποία άλλοτε αποδομούνται και άλλοτε πάλι αναδομούνται γύρω απο αυτοσχέδιες ηχητικές δίνες. Η πρώτη τους κυκλοφορία "Morphing Mass"  σε 100 περιορισμένα μεταξοτυπημένα αντίτυπα είναι ήδη γεγονός. 



Θέατρο: "Έπρεπε να είχα" του Franz Kafka @ KNOT (ομάδα πάλσαρ)


ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ
Έπρεπε να είχα

πρεμιέρα: 25/4

Μετάφραση: Μελίνα Γαρμπή, Βίκυ Γεωργιάδου
Δραματουργική επεξεργασία/σύνθεση: Ομάδα Πάλσαρ
Σκηνοθεσία: Βίκυ Γεωργιάδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Βούλα Βερδελή
Σκηνικά: Σωτήρης Βασιλείου
Κοστούμια: Ομάδα Πάλσαρ
Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Μουσική και ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Ανδρέου
Παίζουν: Αθανασία Αγοράκη, Βασίλης Βηλαράς, Γενοβέφα Ζάγγα, Γιούλη Καρναχωρίτη, Ιφιγένεια Μακρή,  Παντελής Φλατσούσης.
Σχεδιασμός αφίσας: Σοφία Μπράιλα

          Σε μια μικρή πόλη ο χρόνος κυλάει αλλά τα πράγματα μένουν ακίνητα. Η πρωτεύουσα ορίζει και η μικρή πόλη υπακούει. Η προστασία του νόμου γίνεται μέγγενη και αυταπάτη, η ελευθερία είναι έννοια επικίνδυνη και η απόγνωση καλύπτεται με γιορτές. Αυτά συμβαίνουν σε μια μικρή πόλη όπου ανώτατος άρχοντας είναι ένας οικονομικός συνταγματάρχης.
          Tο Έπρεπε να είχa ενώνει 15 μικρά διηγήματα του Φραντς Κάφκα και συναρμολογεί έναν κόσμο τρομακτικά όμοιο με τον δικό μας.
          Η Ομάδα Πάλσαρ παρουσιάζει την πρώτη της παραγωγή στην Knot Gallery από τις 25 Απριλίου ως τις 11 Μαΐου για εννέα παραστάσεις.
          Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 9.30 μ.μ.
         
          Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά, χωρίς διάλλειμα
          Είσοδος: Aντί ορισμένης τιμής εισιτηρίου, προτείνεται η ελεύθερη συνεισφορά των θεατών.
          Πληροφορίες και κρατήσεις: 698 405 5568 & 694 080 8727

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και την Ομάδα Πάλσαρ, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας: http://www.pulsartheatre.com

13.4.12

6daEXIt Live @ Knot Gallery (19/4/2012)

(K)NØTmusic presents: 
6daEXIt_Πέμπτη 19 Απριλίου 2012_Έναρξη: 21:00 Είσοδος: 5 ευρώ

Η ομάδα αυτοσχεδιασμού 6daEXIt δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2007 και διατηρεί ευέλικτη δομή, με μεταβαλλόμενο αριθμό συντελεστών. Oι ανοιχτές εβδομαδιαίες συναντήσεις και οι performances των 6daEXIt βασίζονται στην αυτοσχεδιαστική διάδραση μεταξύ των μελών και συχνά ενσωματώνουν στοιχεία μεικτών μέσων, ανάλογα με τους συμμετέχοντες, στους οποίους έχουν συμπεριληφθεί κατά καιρούς sound artists, performers, ζωγράφοι, χορευτές, video artists. Στις δραστηριότητες της ομάδας παίρνουν μέρος φοιτητές και απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (τμήματα Μουσικών Σπουδών και Εικαστικών), καθώς και καθηγητές και επισκέπτες. Οι 6daEXIt πραγματοποιούν τακτικές εμφανίσεις σε φεστιβάλ (Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ 2008 / 2009, εαρινό Φεστιβάλ Έδεσσας 2008, εκδηλώσεις Δήμου Ηρακλείου «Ηράκλειο-Καλοκαίρι 2008, “Street Cinema”-50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2009, Φεστιβάλ “Χώρος Δράσης” Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος), καθώς και σε φοιτητικές και ανεξάρτητες διοργανώσεις (Φοιτητικές Εβδομάδες 2008/09/10, Φεστιβάλ ομάδας Ν.Υ.Χ.Τ.Α/ΠΑΜΑΚ, εγκαίνια νέας πτέρυγας Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας).

συμμετέχουν:
Oδυσσέας Γκάλλιος, Γεωργία Κουμαρά, Δάφνη Μαντούση, Μάγδα Παπαδοπούλου, Όλγα Παπακωνσταντίνου, Αλέξης Πορφυριάδης, Αντώνης Ρουβέλας, Δανάη Στεφάνου, Γιώργος Χωλόπουλος

Poster:
Γιώργος Τούρλας http://www.flickr.com/photos/georgetourlas/
Γεωργία Καρύδη http://yorgiakaridi.tumblr.com/

6.4.12

Φεστιβάλ για τους αδερφούς Γκριμ @ ΚΝΟΤ (Σεπτ. - Δεκ. 2012) // Grimm Festival @ KNOT (Sept. - Dec. 2012)



Ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες

Τον Σεπτέμβριο 2012, στη ΚΝΟΤ Gallery θα ξεκινήσει μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την πρώτη έκδοση των παραμυθιών των αδερφών Grimm. Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παραστάσεις, παιδικό θέατρο, συναυλίες, όπερα, εικαστικά δρώμενα, ομιλίες και εργαστήρια με Έλληνες και ξένους συντελεστές. Παράλληλα με τις εκδηλώσεις, η ιστοσελίδα grimmknot.com θα λειτουργεί σαν διαδραστικός κόμβος πληροφόρησης του κοινού για τις εκδηλώσεις, βάση δεδομένων με θεωρητικά και λογοτεχνικά κείμενα για τους αδερφούς Grimm που μεταφράζονται ή δημοσιεύονται για πρώτη φορά στα Ελληνικά, καθώς και σαν εικονικό μουσείο, το οποίο θα περιλαμβάνει εικαστικές δημιουργίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών  με βάση τα παραμύθια, ειδικά διαμορφωμένες για την ιστοσελίδα και τη ΚΝΟΤ Gallery.
Η ΚΝΟΤ Gallery προσκαλεί όσους καλλιτέχνες ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν μαζί μας το αργότερο μέχρι την 15 Ιουλίου 2012

Open invitation to artists

Starting September 2012, KNOT Gallery (GR) will present a series of events to commemorate the 200th anniversary of the first edition of the Grimm fairy tales. The festival will include performances, children’s theatre, concerts, operas, exhibitions, lectures and workshops with participations from around the world. Alongside the events, the website grimmknot.com will function as an interactive source of information for the public regarding the events, a database with academic and non-academic texts about the brothers Grimm published or translated for the first time in Greek, as well as a virtual museum, which will include works based on the fairy tales, specifically designed for the website by an international group of artists.
KNOT Gallery invites any artists interested in the project to contact us by 15 July 2012.
 

4.4.12

Συναυλία του Σεμιναρίου Σύνθεσης Ήχου και Ηλεκτρονικής Μουσικής Live @ Knot Gallery (05/04/2012)



ΚΣΥΜΕ & (K)NØTmusic present: 
Συναυλία του Σεμιναρίου Σύνθεσης Ήχου και Ηλεκτρονικής Μουσικής_Πέμπτη 05 Απριλίου 2012_Έναρξη: 20:30 Είσοδος: 5 ευρώ


Το Εισαγωγικό Σεμινάριο Σύνθεσης Ήχου και Ηλεκτρονικής Μουσικής του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Μαρίνος Κουτσομιχάλης και διήρκεσε από τον Νοέμβριου του 2011 έως και τον Μάρτιο του 2012. Σε 18 συνολικά συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα όπως ψηφιακή σύνθεση ήχου, προγραμματισμός Η/Υ και μικρο-επεξεργαστών, ψυχοακουστική, τεχνικές ηχογράφησης πεδίου, διάδραση με αισθητήρες, αλγοριθμική μουσική και γραφικά, κ.α. τόσο σε τεχνικό αλλά και σε αισθητικό επίπεδο. Στην συναυλία θα παρουσιαστούν έργα που συνέθεσαν οι συμμετέχοντες μετά το πέρας του κύκλου.  


Συμμετέχουν οι: Π. Βασιλέλλης, Γ. Γεωργίου, Γ. Καραπαναγιωτίδης, Μ. Κουτσομιχάλης, Α. Λυκούρας, Θ. Πουλιάσης.


Π. Βασιλέλλης
Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά, Πιάνο και Σύνθεση με τον Γιάννη Ιωαννίδη από όπου αποφοίτησε με Άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο. Δίδαξε Ανώτερα Θεωρητικά σε Ωδεία των Αθηνών και τις δύο τελευταίες δεκαετίες διδάσκει το μάθημα της Μουσικής στη Β/βαθμια εκπαίδευση. Ασχολήθηκε επί μακρόν με τη Γλώσσα της Τέχνης σε γλωσσολογικό και φιλοσοφικό επίπεδο, καθώς επίσης με τη Δημιουργική Σκέψη και τις έννοιες πρωτοτυπία, επίτευγμα, καινοτομία, μιμητισμός... σε επίπεδο φιλοσοφίας και γνωσιακής ψυχολογίας.  


Γ. Γεωργίου (Computer Suspects)
Οι Computer Suspects είναι ένα οπτικοακουστικό project που δημιουργήθηκε το 2006. Συνθέτουν ηλεκτρονικές ηχητικές φόρμες με μινιμαλιστικό χαρακτήρα. Πρόθεση τους είναι ο,τιδήποτε βιώνεται μέσα από τον ήχο, να προσεγγιστεί από οπτικά μέσα με αποτέλεσμα να συντονίζονται όλες οι αισθήσεις του ακροατή/ θεατή. Από το 2009 είναι μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής & από το  2011 συνεργάζονται με το Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής & Ακουστικής. Έχουν λάβει μέρος σε διάφορα μουσικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις παρουσιάζοντας έργα για live electronics & οπτικές εφαρμογές  ενω παράλληλα συνεργάζονται με την χοροθεατρική ομάδα της Άντας Χρηστίδου.


Γ. Καραπαναγιωτίδης
Ερευνά την εικόνα, τον ήχο και την αλληλεπίδρασή τους με τον χώρο, τον χρόνο και την αντίληψη. Πρόθεσή του είναι η δημιουργία απαλλαγμένη τόσο από άγχος επίδοσης όσο και από διαθέσεις έκφρασης, συμβολισμού και στόχου.


Μ. Κουτσομιχάλης
Δραστήριος διεθνώς τόσο σε ακαδημαϊκούς όσο και σε μη ακαδημαϊκούς κύκλους, ο Μαρίνος Κουτσομιχάλης εργάζεται ως καλλιτέχνης από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα. Τον ενδιαφέρει πρωτίστως ο ήχος. Έχει πολλάκις παρουσιάσει έργα του σε φεστιβάλ, γκαλερί, ακαδημίες, ανεξάρτητους χώρους, εκκλησίες, κλπ αλλά και μέσω διαφόρων ετικετών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Έχει διδάξει στο Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας και το ΤΕΙ Κρήτης, έχει δώσει ομιλίες σε διάφορα πανεπιστήμια και συνέδρια και έχει ηγηθεί σε πληθώρα εργαστηρίων και σεμιναρίων διεθνώς. ΄Είναι διδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Γιόρκ. www.marinoskoutsomichalis.com


Α. Λυκούρας
Ο Αλέξανδρος Λύκουρας είναι φοιτητής του τμήματος μουσικών σπουδών της Αθήνας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύγχρονης μουσικής, Κeyboard Ηarmony, Ενορχήστρωσης με τον Αλέξανδρο Καλογερά, μαθήματα σύνθεσης με τον Αντρέα Παπαρούσσο, σύνθεσης και αισθητικής ήχου με τον Μαρίνο Κουτσομιχάλη. 


Θ. Πουλιάσης
Ο Θωμάς Πουλιάσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982 και σπούδασε αρχιτεκτονικό σχεδιασμό (BA Hons, Master of Arts in design) στη σχολή Άκτο, ενώ ασχολήθηκε με τη μουσική απο μικρή ηλικία. Σπούδασε κλασσικό πιάνο και αρμονία, και από το 2005 άρχισε να πειραματίζεται με την ηλεκτροακουστική - ακουσματική σύνθεση. Στα πρώτα του χρόνια ως σπουδαστής στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, μελέτησε την επίδραση του χρώματος, σχήματος και γενικά του χώρου, στις διαδικασίες της μουσικοθεραπείας και ηχοθεραπείας. Την ίδια περίοδο, παρακολούθησε σεμινάρια και εργαστήρια με θέμα τη μουσική τεχνολογία, τη μουσική πληροφορική, την ακουστική οικολογία κ.α. Στη συνέχεια ακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της σχολής  Άκτο, επιλέγοντας ως θεματική τη δημιουργία ενός χώρου διαδραστικής αναπαράστασης και σύνθεσης ηχητικών περιβαλλόντων, διερευνώντας τη ανταποκριτική σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικού χώρου, ηχοτοπίου και ατόμων. Το 2008 συνεργάστηκε με την ομάδα χορού  "Πρόσχημα", ως υπεύθηνος για τον ήχο και την παρουσίαση της μουσικής, αλλά και ως υποστήριξη για σκηνογραφικά ζητήματα. Το 2009 και 2010 εργάστηκε στην Ολλανδία, όπου παρακολούθησε εργαστήρια στο Steim (Amsterdam) και το Institute of Sonology (DenHaag). Το 2010 ξεκίνησε τη συνεργασία με τους "Eekuipoiz", ομάδα χοροθεάτρου και χειρισμού αντικειμένων, ως υπεύθηνος για τον ήχο, τη μουσική και τον ηχητικό σχεδιασμό. Η τρέχουσα ερευνητική του απασχόληση περιλαμβάνει τη σχέση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με τις ηχητικές τέχνες ( υλικό, αντικείμενο, υφή, απτικότητα, χωρική διανομή του ήχου, κ.α.), τον ηχητικό σχεδιασμό για παραστάσεις χοροθεάτρου - εγκαταστάσεις, και τη μουσική σύνθεση.