24.6.13
Live @ Knot Gallery: Mike Cooper (29/06/2013)
(K)NOTmusic presents
Mike Cooper_Σάββατο 29 Ιουνίου 2013_Έναρξη 21:00_Είσοδος: 7 ευρώ
Mike Cooper
Βιρτουόζος της lap steel κιθάρας, συνθέτης, sound artist, τραγουδοποιός, αυτοσχεδιαστής, αρθρογράφος και συλλέκτης χαβανέζικων πουκάμισων, ο Mike Cooper είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και ιδιαίτερους μουσικούς στον ευρύτερο χώρο της πειραματικής μουσικής. Η πορεία του ξεκινάει στη folk-blues σκηνή του Λονδίνου στα 60s όπου γίνεται γνωστός σαν τραγουδοποιός και κιθαρίστας δίπλα σε μουσικούς όπως John Lee Hooker, Howlin Wolf και Jimmy Reed. Μεταξύ 1970-72 κυκλοφορεί μια σειρά από κλασσικά άλμπουμ (Do I Know You?, Trout Steel, Places I Know, Machine Gun Company) που ενώ βασίζονται στη blues και folk παράδοση έχουν στοιχεία από jazz, country, ψυχεδέλεια, παραδοσιακές μουσικές, αυτοσχεδιαστικές φόρμες και field recordings. Εκείνη την περίοδο ηχογραφεί και μια σειρά από session για την εκπομπή του John Peel.
Από το τέλος της δεκαετίας του 70 ο Cooper δραστηριοποιείται στην αυτοσχεδιαστική σκηνή που χτίζεται γύρω από τη London Musicians Collective και συνεργάζεται με μουσικούς όπως οι Eddie Prevost, Keith Rowe, David Toop, Steve Beresford, Max Eastley, Paul Burwell, Viv Corringham και Lol Coxhill. Από τη δεκαετία του 80 μέχρι και σήμερα παραμένει ενεργό μέλος της αυτοσχεδιαστικής κοινότητας και συνεχίζει να ασχολείται με διαφορετικά μουσικά είδη όπως exotica, reggae, no wave, electronica, hip-hop, free-jazz, ambient, field recording αλλά και την παραδοσιακή μουσική της Αϊτής, τα ρεμπέτικα και (ίσως περισσότερο από όλα) την μουσική της Χαβάης. Μέσα από αυτές τις διαδρομές έχει φτάσει στο να δημιουργήσει ένα πολύ προσωπικό και ιδιαίτερο μουσικό ύφος (που κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει space-age folk music) και συνδυάζει τις πειραματικές και avant-guard αναζητήσεις με την αμεσότητα και μελωδικότητα της folk μουσικής.
Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 60 κυκλοφορίες και οι σόλο δουλειές του εμφανίζονται σε εταιρίες όπως Room40, Qbico, Cabin Records, Hipshot, FMP, Matchless Recordings, Pye Records, Dawn Records.
http://www.cooparia.com/
http://vimeo.com/20734202
http://soundcloud.com/mike-cooper
http://www.youtube.com/watch?v=6eKkHDtAqL0&feature=youtu.be
“The icon of post-everything music” - Lawrence English (::Room40::)
poster: Γιώργος Τούρλας, Γεωργία Καρύδη
16.6.13
Live @ Knot Gallery: Open Score Project #3: Πέτρα / Ψαλίδι / Χαρτί (22/06/2013)
(K)NOTmusic presents
Open Score Project #3: Πέτρα / Ψαλίδι / Χαρτί_Σάββατο 22 Ιουνίου 2013_Έναρξη 21:00_Είσοδος: 5 ευρώ
Στις 22 Ιουνίου το Open Score Project επιστρέφει στη Knot Gallery με μια συναυλία βασισμένη στα τρία στοιχεία του γνωστού παιδικού παιχνιδιού - την πέτρα, το ψαλίδι και το χαρτί. Οι συνθέσεις που έχουν επιλεγεί για το πρόγραμμα της συναυλίας προτρέπουν τους ερμηνευτές να χρησιμοποιήσουν ένα ή παραπάνω από τα τρία αυτά αντικείμενα για την παραγωγή ήχου, μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα υλικά, και με διαφορετικούς βαθμούς ελευθερίας.
Πρόγραμμα:
James Saunders, with paper (2006-8/2009)
John Cage, But what about the noise of crumpling paper... (1985)
Christian Wolff, Stones (1968)
-Διάλειμμα-
Takehisa Kosugi, Micro 1 (1962)
Jurg Frey, Un champ de tendresse parseme d'adieux (4) (2012)
Αμέσως μετά τη συναυλία θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της «ανοιχτής» σύνθεσης, τόσο σε επίπεδο παρτιτούρας και εκτέλεσης, όσο και στο πλαίσιο της ευρύτερης συναυλιακής εμπειρίας.
Open Score Project
Το Open Score Project ξεκίνησε στις αρχές του 2012 με στόχο την έρευνα, μελέτη και συναυλιακή παρουσίαση ενός συχνά παραμελημένου ρεπερτορίου «ανοιχτών» συνθέσεων από συνθέτες των τελευταίων εξήντα ετών. Πρόκειται για συνθέσεις που ενσωματώνουν, σε διαφορετικό βαθμό, την απροσδιοριστία (δηλαδή την εσκεμμένη αποφυγή καθορισμού ορισμένων συνθετικών ή εκτελεστικών παραμέτρων) ή/και τον αυτοσχεδιασμό, προσφέροντας ένα πεδίο ηχητικής εξερεύνησης απροσδόκητο, τόσο για το συνθέτη και τον εκτελεστή όσο και για τον ακροατή. Το ενδιαφέρον μας κατευθύνεται στη μελέτη των διαφόρων βαθμών οριοθέτησης -ή όχι- ηχητικών, χρονικών και χωρικών παραμέτρων μιας σύνθεσης, και την εξερεύνηση των δυνατοτήτων που παρέχονται στον εκτελεστή και τον ακροατή από διάφορα, ιδιαίτερα είδη σημειογραφίας (όπως οι λεκτικές και γραφικές παρτιτούρες), μέσω της προσπάθειας διαφορετικών (και συχνά αντιθετικών) ερμηνειών. Οι μέχρι τώρα δραστηριότητές μας περιλαμβάνουν δύο συναυλίες στη Knot Gallery με συνθέσεις Cage, Stockhausen, Brecht, Brown, Feldman, Riley, κ.α., καθώς και μια συμμετοχή στο Musicircus, αφιέρωμα στον John Cage που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2012 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Open Score Ensemble 2013: Βασίλης Κλεφτάκης, Γιάννης Κοτσώνης, Άννα Παπουτσή, Αλέξης Πορφυριάδης, Ευδοξία Ράγκου, Δανάη Στεφάνου, Βασίλης Χατζημακρής, Bάλια Χριστοπούλου.
poster: Γεωργία Καρύδη/Γιώργος Τούρλας
14.6.13
Eργαστήρια Ελεύθερου Αυτοσχεδιασμού
Ενημερώνουμε οτι την Κυριακή 16/6 δεν θα πραγματοποιηθεί το εβδομαδιαίο εργαστήρι ηχητικού αυτοσχεδιασμού. Το τελευταίο εργαστήρι της περιόδου θα γίνει την Κυριακή 23/6.
2.6.13
Live @ Knot Gallery: Μιχάλης Μοσχούτης, Silent Move (06/06/2013)
Η (K)NØTmusic παρουσιάζει:
Μιχάλης Μοσχούτης, Silent Move_Πέμπτη 06 Ιουνίου 2013_Έναρξη 21:00_Είσοδος: 5 ευρώ
Μιχάλης Μοσχούτης
Χρησιμοποιώντας κυρίως κιθάρες, effects και feedback, ο Μιχάλης Μοσχούτης πραγματεύεται τις αντιθέσεις μεταξύ του καθαρού και του επεξεργασμένου ήχου, της μελωδίας και του θορύβου, του οικείου και του απόκοσμου. Έχει κυκλοφορήσει μουσική υπό το καλλιτεχνικό όνομα Kerkville, είναι μέλος του σχήματος APNŒA και έχει παρουσιάσει ζωντανά την μουσική του στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Αγγλία, την Ολλανδία, την Γερμανία και την Ισλανδία.
Το τελευταίο διάστημα έχει ενσωματώσει στην μουσική του και άλλα όργανα, προχωρώντας έτσι από τον αμιγώς κιθαριστικό ήχο σε μια πιο σύνθετη μουσική πρόταση. Στη συναυλία στις 6 Ιουνίου στην Knot Gallery θα συμμετάσχουν και οι Στέλιος Χατζηκαλέας (τρομπέτα), Γιώργος Μάρκου (τρομπόνι) και Δημήτρης Παντελιάς (βαρύτονο σαξόφωνο).
http://www.michalismoschoutis.com/
http://soundcloud.com/kerkville
http://apnoeamusic.bandcamp.com/
Silent Move
Silent Move είναι το project-group των Γιάννη Παξεβάνη (κιθάρα, loops, tapes) και Βασίλη Τζαβάρα (πιάνο, κιθάρα, loops, tapes).
Ξεκίνησαν ως σχήμα το 2009 επενδύοντας μουσικά το “Nosferatu” του Friedrich Murnau. Οι δυο μουσικοί με όχημα τον αυτοσχεδιασμό, τον ηλεκτρικό ήχο και τα εφέ δημιούργησαν μια σκοτεινή ατμόσφαιρα, προτείνοντας μια άλλη ανάγνωση στο κλασικό θρίλερ του 1922. Στο επόμενο project των Silent Move, την “The Passion of Joan of Arc” του Karl Dreyer η μουσική πότε ακολουθεί έναν καταιγιστικό ρυθμό και πότε τονίζει διακριτικά τις λεπτές αποχρώσεις της ταινίας. Οι δυο μουσικοί είναι σε συνεχή διάλογο μεταξύ τους αλλά και με το έργο, εναλλάσσοντας ρόλους κατά τη διάρκεια της παράστασης και παίζοντας άλλοτε μελωδικά κι άλλοτε αφαιρετικά.
Η μουσική των S.M. για την “The Passion of Joan of Arc” θα κυκλοφορήσει σύντομα.
Ο Γιάννης Παξεβάνης και ο Βασίλης Τζαβάρας συνεργάζονται εδώ και δέκα χρόνια σε ηχογραφήσεις, συναυλίες, μουσική θεάτρου, παραγωγές και μουσική ντοκιμαντέρ.
Στην εμφάνιση στη KNOT οι Silent Move θα παίξουν χωρίς συνοδεία ταινίας.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)