31.1.10

ΔΔ Live @ Knot 07/02/10




















Το αυτοσχεδιαστικό ντούο της Δανάης Στεφάνου (πιάνο) και της Δήμητρας Λαζαρίδου-Χατζηγώγα (zither) διερευνά τον ηχοχρωματικό συνδυασμό δύο εγχόρδων οργάνων με ή χωρίς προετοιμασίες, και με τη βοήθεια διευρυμένων τεχνικών. Μεταλλικές αντιστίξεις, κρότοι, βόμβοι και ταλαντώσεις συγκροτούν ηχητικά πεδία εντατικής αραίωσης και ανάλαφρης συμπύκνωσης.


Η Δανάη Στεφάνου σπούδασε πιάνο και μουσικολογία στην Αγγλία, και άρχισε ν'ασχολείται ενεργά με τον αυτοσχεδιασμό το 2005, έχοντας πρώτα εξειδικευτεί σε κλασικό σολιστικό ρεπερτόριο και σε ανοιχτές συνθέσεις του 20ού αιώνα (
Cage, Feldman, Cardew κ.α.). Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε εδραιωμενες αίθουσες συναυλιών (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θέατρο Απόλλων, Purcell Room, Southwark RC Cathedral κ.α.) σε πειραματικούς χώρους (The Warehouse, Cafe Oto, Κinky Kong, κ.α.) αλλά και σε χώρους εκτός συναυλιακών θεσμών, με μεγάλα αυτοσχεδιαστικά σύνολα (Πρώην Ανατολικός Αερολιμένας Αθηνών, Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Parking Λέοντος Σοφού κ.α.). Είναι μέλος του ντούο Acte Vide (το οποίο φιλοξενεί εβδομαδιαίο εργαστήρι ελεύθερου αυτοσχεδιασμού στη Κnot Gallery), και των αυτοσχεδιαστικών σχημάτων 6daEXIt, Seul a 3, και La Situation Conga. Από το 2007 είναι Λέκτορας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., όπου διδάσκει σύγχρονη και πειραματική μουσική, φιλοσοφία και αισθητική.

Η Δήμητρα Λαζαρίδου-Χατζηγώγα μετακόμισε πρόσφατα στην Αθήνα, μετά από πολύχρονη διαμονή στη Βαρκελώνη, όπου σπούδασε γλωσσολογία. Εκεί ήρθε σε επαφή, γοητεύτηκε και επηρεάστηκε από τον ελεύθερο και ηλεκτρακουστικό αυτοσχεδιασμό και ξεκίνησε να παίζει
zither το 2006. Αντιμετωπίζει το zither σαν το εσωτερικό ενός πιάνου, επεκτείνοντας τις ηχητικές του δυνατότητες και προετοιμάζοντας τις χορδές του κάνοντας χρήση διαφόρων αντικειμένων αποσπασμένων από την συνηθισμένη τους χρήση, αλλά και ηλεκτρονικών μέσων όπως το ebow. Την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συνάρθρωση ακουστικών και ηλεκτρονικών ήχων πάνω στο σώμα αντήχησης ενός οργάνου. Συνεργάζεται σταθερά από το 2006 με τον Ferran Fages, με τον οποίο ως apstrophe κυκλοφόρησαν το 2009 το cdobjects sense objectes’ στην etude records, ενώ η δεύτερη κυκλοφορία τους αναμένεται την άνοιξη του 2010 από την another timbre. Έχει δώσει συναυλίες με τους Ferran Fages, Ruth Barberán, Alfredo Costa Monteiro, Ivan Palacký, Birgit Ulher και έχει συνεργαστεί με τον Felipe Araya Muñoz (cdrpaisatges’ στην kukuruku recordings) και με την χορεύτρια-χορογράφο Constanza Brncic στο πρότζεκτ Entra_ser Mirada.

Κυριακή 07 Φεβρουαρίου 2010_Έναρξη: 20:00_Είσοδος: 5 ευρώ