27.1.11

Εργαστήρι ανάλυσης, σύνθεσης και εκτέλεσης γραφικής/λεκτικής παρτιτούρας (02/02 - 17/04/2011)

Διάρκεια: Φλεβάρης 2011 – Απρίλης 2011

11 μαθήματα (διάρκειας 3 ωρών το καθένα).

Ημερομηνίες: 2/9/16/23 Φλεβάρη, 2/9/16/23/31 Μάρτη, 6/13 Απρίλη
Κυριακή 17 Απρίλη συναυλία εργαστηρίου.

Κόστος: 220 ευρώ (για όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, σε δύο δόσεις)

Επικοινωνία, δηλώσεις συμμετοχής: alexisporfiriadis@gmail.com

Το εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες μουσικούς κάθε επιπέδου και σε όποιον (μουσικό ή μη) έχει διάθεση να πειραματιστεί στο πλαίσιο του ελεγχόμενου αυτοσχεδιασμού.
Από τη δεκαετία του 1950 πολλοί συνθέτες πειραματίστηκαν με μορφές σημειογραφίας που συχνά δεν περιλάμβαναν νότες, παρά μόνο εικόνες ή λέξεις, και η μουσική σύνθεση διερευνήθηκε ως ανοιχτή, ομαδική διαδικασία. Στο εργαστήρι θα αναλύσουμε και θα εκτελέσουμε γραφικές και λεκτικές παρτιτούρες από ένα ευρύ φάσμα συνθετών (Stockhausen, Logothetis, Lachenmann, Bussoti, Cardew, Βrown, Wolff, Cage, κ.α.), καθώς και παραδείγματα πρόσφατων ανάλογων συνθέσεων (Overton, Nielsen, Sterk, Shim, Πορφυριάδης, Χατζημακρής, κ.α.). Θα συζητήσουμε τις προοπτικές αυτών των προσεγγίσεων και οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν και θα εκτελέσουν δικές τους γραφικές/λεκτικές παρτιτούρες, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε συναυλία στη ΚΝΟΤ.

Αλέξης Πορφυριάδης

www.alexisporfiriadis.blogspot.com

Ο Αλέξης Πορφυριάδης είναι συνθέτης και αυτοσχεδιαστής. Σπούδασε σύνθεση με τους Gerd Kühr και Beat Furrer (MA - Postgraduate, Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Graz/Αυστρία) και παρακολούθησε σεμινάρια και μαθήματα με πολλούς άλλους Ευρωπαίους συνθέτες (Spahlinger, Urbanner, Poppe, Lang, Aperghis, Tsangaris). Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ευρώπη στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Έχει διδάξει αυτοσχεδιασμό, μουσικά θεωρητικά και σύγχρονες σημειογραφίες στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ (2005-2009), καθώς και στα πλαίσια εκπαιδευτικών και ανεξάρτητων διοργανώσεων (Biennial Euro-Mediterranean Music Conference 2009, Mουσικό Χωριό 2009 κ.α.).
Από το 2000 ενεργοποιείται στο πεδίο του ελεγχόμενου και ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, και συνεργάζεται με εκπροσώπους του αυτοσχεδιασμού και της πειραματικής σύνθεσης σε διαφορετικές τέχνες (μουσική, εικαστικά, χορός, θέατρο). Σε συνεργασία με φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., είναι συνιδρυτής της ομάδας αυτοσχεδιασμού 6daEXIt (http://6daexit.wordpress.com/) η οποία από το 2007 έχει παρουσιάσει πολυμεσικά δρώμενα και εργαστηρία αυτοσχεδιασμού σε φεστιβάλ, θέατρα και δημόσιους χώρους (“Street Cinema”-50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2009, Φεστιβάλ “Χώρος Δράσης” ΚΘΒΕ, Εαρινό Φεστιβάλ Έδεσσας 2008, Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2008/09 κ.α.). Μαζί με τον αυστριακό ζωγράφο Manfred Url πειραματίζεται από το 2004 στη διάδραση του ζωντανού ζωγραφικού και μουσικού αυτοσχεδιασμού με παραστάσεις σε Ελλάδα, Αυστρία και Σερβία, ενώ από το 2008 συνεργάζεται με τις Δανάη Στεφάνου και Νατάσα Μουμτζίδου στο τρίο αυτοσχεδιασμού Seul à 3 (http://www.myspace.com/seula3). Από το 2010 συντονίζει τα εργαστήρια ελευθερου μουσικού αυτοσχεδιασμού στον κοινωνικό χώρο Μικρόπολις (http://micropolis-socialspace.blogspot.com/2010/10/blog-post_462.html) στη Θεσσαλονίκη.

Παραδείγματα απο γραφικές παρτιτούρες μπορείτε να κατεβάσετε εδώ: http://www.mediafire.com/?3fjho48es0923d7