27.1.11

Μαρικά Κλαμπατσέα - Τα Τραίνα Live @ Knot Gallery (04/02/2010)

Η Μαρίκα Κλαμπατσέα, πιανίστρια-σοπράνο και συνθέτης, γνωστή για τις μουσικές της παρεμβάσεις στη κλασσική φόρμα αλλά και για τους ελεύθερους φωνητικούς της αυτοσχεδιασμούς - "νότες Μαρία Κ'αλλας αλλά και Janis Joplin.."(Herald Tribune) κάνοντας μια μεγάλη μουσική διαδρομή στη περίοδο του Μεσοπολέμου και της μεγάλης καταστροφής που ακολούθησε, ερμηνεύει δικές της συνθέσεις, έργα του Kurt Weill, Gustav Mahler, Henryk Gorecki καθώς επίσης και έργα Πολωνών, Τσιγγάνων και Εβραίων συνθετών. Μιά συλλογή απο τραγούδια που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα ghetto και όχι μόνο. Θα ακουστεί επίσης σε πρώτη εκτέλεση το Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ.1 του Νίκου Χαριζάνου.

Η σοπράνο και συνθέτης Μαρικα Κλαμπατσεα, με αφορμή το πέρασμά της απο το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Dachau, που αποτελεί και την σφραγίδα αυτής της μεγάλης μουσικής της διαδρομής στην περίοδο του Μεσοπολέμου και της καταστροφής που ακολούθησε, κάνει ένα σπαραχτικό μουσικό ταξίδι που διατρέχει τις πιό τραγικές μνήμες της ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας ως « μεταφορικό μέσο » το τραίνο για την εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Σ αυτο το ταξίδι διασταυρώνει τις μουσικές των Mahler, Kurt Weill, Henryk Gorecki και τα spiritual, τα Yiddish και και τα Πολωνικά, τα έργα του Πολωνου συνθετη και τραγουδιστη Aleksander Kulisiewicz που επέζησε μετά απο 7 χρονια στο στρατοπεδο συγκεντρωσης του Sachsenhausen.

Τραγούδια που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν στα γκέττο αλλά και με τις δικες της συνθεσεις η μουσικός τα ενώνει σε μια κοινή μουσική κατακραυγή απέναντι στην ανθρώπινη καταπίεση, ρατσισμό , και βασανισμο την περίοδο του β Παγκοσμιου πολέμου αλλα και μετέπειτα, σ' αυτή που εξακολουθεί εως σημερα.

Την έμπνευση και τη σφραγίδα αυτής της μουσικής διαδρομής, αποτελεί το έργο του γνωστού συνθέτη Steve Reich, Different Trains, του οποίου αποσπασματα θα ακουγονται σε ολη τη διαρκεια της παραστασης.

Βιολι Gennadiv Bikov

Βιολι Μαριος Δαπεργολας

Βιολοντσελλο Μαριος Μπενσης

Βιολα Matarasu Lavrentiou

Είσοδος: €5

Έναρξη: 9.00μμ