3.12.12

GRIMMKnot Festival: "Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος" του Χαράλαμπου Γωγιού, 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου

Μουσική: Χαράλαμπος Γωγιός
Κείμενο: Γιάννης Φίλιας
Μουσική διεύθυνση: Χαράλαμπος Γωγιός
Σκηνοθεσία: Χαράλαμπος Γωγιός, Κώστας Κουτσολέλος
Επιμέλεια χώρου-κοστουμιών: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός μουσικού διευθυντή: Βάσω Καριώτη

Κοκκινοσκουφίτσα: Φωτεινή Κωστοπούλου
Λύκος: Μιχάλης Ψύρρας
Κυνηγός: Μπάμπης Αλεξανδρόπουλος

Βιολί: Θ/Α
Κλαρινέτο: Κώστας Τζέκος
Ακορντεόν: Ξένια Τσέλιγκα
Κρουστά: Θοδωρής Βαζάκας
Πιάνο: Elke Robersscheuten, Γεράσιμος Χοϊδάς
 

Μετά την ελληνογερμανική παραγωγή Yasou Aida! που παίχτηκε με επιτυχία στο Βερολίνο, τη Θεσσαλονίκη και το Φεστιβάλ Αθηνών, η εταιρεία μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων» «επιστρέφει στις ρίζες» και στο έργο που αποτέλεσε τη βάση για την πρώτη της παράσταση: τη νεανική όπερα του Χαράλαμπου Γωγιού Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος (1998). Η παραγωγή θα ανεβεί στη Knot Gallery, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ GRIMMKnot, για 3 παραστάσεις στις 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου 2012.
«Η πρόταση του Γωγιού χαρακτηρίζεται από μιαν ισορροπία ανάμεσα στην όπερα και στο λογισμό πάνω στην όπερα [και] ανάμεσα στα μουσικά και στα θεατρικά στοιχεία [...] Ο Γωγιός [...] χρησιμοποιεί τη μουσική χειρονομία σαν θεατρικό μέσο, και την θεατρική χειρονομία σαν μουσική. [...] Στην Κοκκινοσκουφίτσα, το κάθε μουσικό γεγονός είχε τον λόγο του. [...Η] επανερμηνεία του μύθου είναι χαρακτηριστική και πρωτότυπη: ο βασικός ήρωας είναι ο Λύκος και θέμα τα υπαρξιακά του προβλήματα. Ο Γωγιός παρουσιάζει έναν Λύκο ο οποίος αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ανδρικό πρότυπο που θέτει σ’ αυτόν ο ρόλος του. [...Δ]ημιουργοί και κοινό συνομολογούν από κοινού ότι στο έργο του Γωγιού βρίσκουν κάτι που έλειπε από την Πρωτεύουσά μας [...H] Αθήνα ζητούσε τέτοιας φύσεως δουλειά από καιρό, και δεν την έβρισκε.» Κωστής Δεμερτζής
Πρώτο μέρος της «τετραλογίας του τραγουδιού επί πτωμάτων» των Χαράλαμπου Γωγιού και Γιάννη Φίλια (μαζί με τις όπερες Πληγή, όπερα σε επτά γεύματα, Ο θάνατος του Άντονυ και Ένα σώμα), Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος είναι μια «όπερα-παρωδία» που «χτυπά στο μπλέντερ» το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας μαζί με γνωστές όπερες, παιδικά τραγούδια και τηλεοπτικές διαφημίσεις, κάνοντας ένα θρασύ σχόλιο στις σχέσεις των φύλων λίγο πριν το τέλος του 20ού αιώνα. Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα ελληνικά μουσικοθεατρικά έργα των τελευταίων ετών, μετρώντας ήδη δύο επιτυχημένες παραγωγές (1998-99, θέατρο Πολύτεχνο και 2005, θέατρο Ροές), επανειλημμένες ραδιοφωνικές μεταδόσεις και μία εμπορική ηχογράφηση από την Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου.
«Μια όπερα πρέπει να είναι σαν χαλίκι στο παπούτσι.» Λαρς φον Τρίερ (παράφραση)
Σε αντίθεση με τη διασκεδαστική αρτιότητα των δύο προηγούμενων παραγωγών της Κοκκινοσκουφίτσας, η απροσδόκητη συνεργασία των Χαράλαμπου Γωγιού («γνώστη» της όπερας αλλά «άσχετου» με το θέατρο) και Κώστα Κουτσολέλου («άσχετου» με την όπερα αλλά «γνώστη» του θεάτρου) αποπειράται μια ανάγνωση ημι-ερευνητική, πάμφτωχη και αυτοσχέδια, ωστόσο ανοιχτή στη σκοτεινή και ανησυχητική διάσταση τόσο του πρωτότυπου παραμυθιού όσο και του πλέον «αφύσικου» είδους αναπαράστασης, του τραγουδισμένου θεάτρου.
Η παράσταση απευθύνεται σε ενηλίκους.

Ώρα έναρξης:           21.00
Διάρκεια:                  60’
Τιμή εισιτηρίου:     15€, 10€ (φοιτητικό)

Πληροφορίες / Κρατήσεις: 6940 808 727 και στο www.grimmknot.com