24.6.13

Live @ Knot Gallery: Mike Cooper (29/06/2013)


(K)NOTmusic presents
Mike Cooper_Σάββατο 29 Ιουνίου 2013_Έναρξη 21:00_Είσοδος: 7 ευρώ

Mike Cooper
Βιρτουόζος της lap steel κιθάρας, συνθέτης, sound artist, τραγουδοποιός, αυτοσχεδιαστής, αρθρογράφος και συλλέκτης χαβανέζικων πουκάμισων, ο Mike Cooper είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και ιδιαίτερους μουσικούς στον ευρύτερο χώρο της πειραματικής μουσικής. Η πορεία του ξεκινάει στη folk-blues σκηνή του Λονδίνου στα 60s όπου γίνεται γνωστός σαν τραγουδοποιός και κιθαρίστας δίπλα σε μουσικούς όπως  John Lee Hooker, Howlin Wolf και Jimmy Reed. Μεταξύ 1970-72 κυκλοφορεί μια σειρά από κλασσικά άλμπουμ (Do I Know You?, Trout Steel, Places I Know, Machine Gun Company) που ενώ βασίζονται στη blues και folk παράδοση έχουν στοιχεία από jazz, country, ψυχεδέλεια, παραδοσιακές μουσικές, αυτοσχεδιαστικές φόρμες και field recordings. Εκείνη την περίοδο ηχογραφεί και μια σειρά από session για την εκπομπή του John Peel. 
Από το τέλος της δεκαετίας του 70 ο Cooper δραστηριοποιείται στην αυτοσχεδιαστική σκηνή που χτίζεται γύρω από τη London Musicians Collective και συνεργάζεται με μουσικούς όπως οι Eddie Prevost, Keith Rowe, David Toop, Steve Beresford, Max Eastley, Paul Burwell, Viv Corringham και Lol Coxhill. Από τη δεκαετία του 80 μέχρι και σήμερα παραμένει ενεργό μέλος της αυτοσχεδιαστικής κοινότητας και συνεχίζει να ασχολείται με διαφορετικά μουσικά είδη όπως exotica, reggae, no wave, electronica, hip-hop, free-jazz, ambient, field recording αλλά και την παραδοσιακή μουσική της Αϊτής, τα ρεμπέτικα και (ίσως περισσότερο από όλα) την μουσική της Χαβάης. Μέσα από αυτές τις διαδρομές έχει φτάσει στο να δημιουργήσει ένα πολύ προσωπικό και ιδιαίτερο μουσικό ύφος (που κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει space-age folk music) και συνδυάζει τις πειραματικές και avant-guard αναζητήσεις με την αμεσότητα και μελωδικότητα της folk μουσικής. 
Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 60 κυκλοφορίες και οι σόλο δουλειές του εμφανίζονται σε εταιρίες όπως Room40, Qbico, Cabin Records, Hipshot, FMP, Matchless Recordings, Pye Records, Dawn Records. 
http://www.cooparia.com/
http://vimeo.com/20734202
http://soundcloud.com/mike-cooper
http://www.youtube.com/watch?v=6eKkHDtAqL0&feature=youtu.be

“The icon of post-everything music” - Lawrence English (::Room40::)

poster: Γιώργος Τούρλας, Γεωργία Καρύδη

16.6.13

Live @ Knot Gallery: Open Score Project #3: Πέτρα / Ψαλίδι / Χαρτί (22/06/2013)


(K)NOTmusic presents
Open Score Project #3: Πέτρα / Ψαλίδι / Χαρτί_Σάββατο 22 Ιουνίου 2013_Έναρξη 21:00_Είσοδος: 5 ευρώ


Στις 22 Ιουνίου το Open Score Project επιστρέφει στη Knot Gallery με μια συναυλία βασισμένη στα τρία στοιχεία του γνωστού παιδικού παιχνιδιού - την πέτρα, το ψαλίδι και το χαρτί. Οι συνθέσεις που έχουν επιλεγεί για το πρόγραμμα της συναυλίας προτρέπουν τους ερμηνευτές να χρησιμοποιήσουν ένα ή παραπάνω από τα τρία αυτά αντικείμενα για την παραγωγή ήχου, μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα υλικά, και με διαφορετικούς βαθμούς ελευθερίας.



Πρόγραμμα:

James Saunders, with paper (2006-8/2009)
John Cage, But what about the noise of crumpling paper... (1985)
Christian Wolff, Stones (1968)
-Διάλειμμα-
Takehisa Kosugi, Micro 1 (1962)
Jurg Frey, Un champ de tendresse parseme d'adieux (4) (2012)

Αμέσως μετά τη συναυλία θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της «ανοιχτής» σύνθεσης, τόσο σε επίπεδο παρτιτούρας και εκτέλεσης, όσο και στο πλαίσιο της ευρύτερης συναυλιακής εμπειρίας.



Open Score Project 

Το Open Score Project ξεκίνησε στις αρχές του 2012 με στόχο την έρευνα, μελέτη και συναυλιακή παρουσίαση ενός συχνά παραμελημένου ρεπερτορίου «ανοιχτών» συνθέσεων από συνθέτες των τελευταίων εξήντα ετών. Πρόκειται για συνθέσεις που ενσωματώνουν, σε διαφορετικό βαθμό, την απροσδιοριστία (δηλαδή την εσκεμμένη αποφυγή καθορισμού ορισμένων συνθετικών ή εκτελεστικών παραμέτρων) ή/και τον αυτοσχεδιασμό, προσφέροντας ένα πεδίο ηχητικής εξερεύνησης απροσδόκητο, τόσο για το συνθέτη και τον εκτελεστή όσο και για τον ακροατή. Το ενδιαφέρον μας κατευθύνεται στη μελέτη των διαφόρων βαθμών οριοθέτησης -ή όχι- ηχητικών, χρονικών και χωρικών παραμέτρων μιας σύνθεσης, και την εξερεύνηση των δυνατοτήτων που παρέχονται στον εκτελεστή και τον ακροατή από διάφορα, ιδιαίτερα είδη σημειογραφίας (όπως οι λεκτικές και γραφικές παρτιτούρες), μέσω της προσπάθειας διαφορετικών (και συχνά αντιθετικών) ερμηνειών. Οι μέχρι τώρα δραστηριότητές μας περιλαμβάνουν δύο συναυλίες στη Knot Gallery με συνθέσεις Cage, Stockhausen, Brecht, Brown, Feldman, Riley, κ.α., καθώς και μια συμμετοχή στο Musicircus, αφιέρωμα στον John Cage που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2012 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Open Score Ensemble 2013: Βασίλης Κλεφτάκης, Γιάννης Κοτσώνης, Άννα Παπουτσή, Αλέξης Πορφυριάδης, Ευδοξία Ράγκου, Δανάη Στεφάνου, Βασίλης Χατζημακρής, Bάλια Χριστοπούλου.

poster: Γεωργία Καρύδη/Γιώργος Τούρλας

14.6.13

Eργαστήρια Ελεύθερου Αυτοσχεδιασμού

Ενημερώνουμε οτι την Κυριακή 16/6 δεν θα πραγματοποιηθεί το εβδομαδιαίο εργαστήρι ηχητικού αυτοσχεδιασμού. Το τελευταίο εργαστήρι της περιόδου θα γίνει την Κυριακή 23/6.


2.6.13

Live @ Knot Gallery: Μιχάλης Μοσχούτης, Silent Move (06/06/2013)


Η (K)NØTmusic παρουσιάζει:
Μιχάλης Μοσχούτης, Silent Move_Πέμπτη 06 Ιουνίου 2013_Έναρξη 21:00_Είσοδος: 5 ευρώ

Μιχάλης Μοσχούτης
Χρησιμοποιώντας κυρίως κιθάρες, effects και feedback, ο Μιχάλης Μοσχούτης πραγματεύεται τις αντιθέσεις μεταξύ του καθαρού και του επεξεργασμένου ήχου, της μελωδίας και του θορύβου, του οικείου και του απόκοσμου. Έχει κυκλοφορήσει μουσική υπό το καλλιτεχνικό όνομα Kerkville, είναι μέλος του σχήματος APNŒA και έχει παρουσιάσει ζωντανά την μουσική του στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Αγγλία, την Ολλανδία, την Γερμανία και την Ισλανδία.
Το τελευταίο διάστημα έχει ενσωματώσει στην μουσική του και άλλα όργανα, προχωρώντας έτσι από τον αμιγώς κιθαριστικό ήχο σε μια πιο σύνθετη μουσική πρόταση. Στη συναυλία στις 6 Ιουνίου στην Knot Gallery θα συμμετάσχουν και οι Στέλιος Χατζηκαλέας (τρομπέτα), Γιώργος Μάρκου (τρομπόνι) και Δημήτρης Παντελιάς (βαρύτονο σαξόφωνο). 
http://www.michalismoschoutis.com/
http://soundcloud.com/kerkville
http://apnoeamusic.bandcamp.com/

Silent Move
Silent Move είναι το project-group των Γιάννη Παξεβάνη (κιθάρα, loops, tapes) και Βασίλη Τζαβάρα (πιάνο, κιθάρα, loops, tapes).
Ξεκίνησαν ως σχήμα το 2009 επενδύοντας μουσικά το “Nosferatu” του Friedrich Murnau. Οι δυο μουσικοί με όχημα τον αυτοσχεδιασμό, τον ηλεκτρικό ήχο και τα εφέ δημιούργησαν μια σκοτεινή ατμόσφαιρα, προτείνοντας μια άλλη ανάγνωση στο κλασικό θρίλερ του 1922. Στο επόμενο project των Silent Move, την “The Passion of Joan of Arc” του Karl Dreyer η μουσική πότε ακολουθεί έναν καταιγιστικό ρυθμό και πότε τονίζει διακριτικά τις λεπτές αποχρώσεις της ταινίας. Οι δυο μουσικοί είναι σε συνεχή διάλογο μεταξύ τους αλλά και με το έργο, εναλλάσσοντας ρόλους κατά τη διάρκεια της παράστασης και παίζοντας άλλοτε μελωδικά κι άλλοτε αφαιρετικά.
Η μουσική των S.M. για την “The Passion of Joan of Arc” θα κυκλοφορήσει σύντομα.
Ο Γιάννης Παξεβάνης και ο Βασίλης Τζαβάρας συνεργάζονται εδώ και δέκα χρόνια σε ηχογραφήσεις, συναυλίες, μουσική θεάτρου, παραγωγές και μουσική ντοκιμαντέρ.
Στην εμφάνιση στη KNOT οι Silent Move θα παίξουν χωρίς συνοδεία ταινίας.

17.5.13

Live @ Knot Gallery: Νίκος Βελιώτης (23/05/2013)



Η (K)NØTmusic παρουσιάζει:
Νίκος Βελιώτης_Πέμπτη 23 Μαίου 2013_Έναρξη 21:00_Είσοδος: 5 ευρώ

Ο Νίκος Βελιώτης σε μια σπάνια σόλο εμφάνιση!

Νίκος Βελιώτης
Στα 80s δημιουργεί τους In Trance 95 μαζί με τον Αλέξανδρο Μαχαίρα. Στα 90s στρέφεται στον πειραματισμό με βασικό όργανο το βιολοντσέλο. Στα 00s με οχήματα όπως οι Cranc, Texturizer, Looper. Επίσης επισκέπτεται ξανά την ποπ μέσα από συνεργασίες με τον David Grubbs και τον Γιάννη Αγγελάκα.
Στα 10s δημιουργεί τους Mohammad μαζί με τους ILIOS και Coti Κ.
http://www.nikosveliotis.com/
http://www.antifrost.gr/texturizer.htm
http://www.loopersite.com/
http://www.mohammad.gr/

14.5.13

Προβολές @ Knot Gallery: ERrOrS: Ματιές Από Την Avant-Garde [16/05/2013]



Η optic nerve παρουσιάζει: 
ERrOrS: Ματιές Από Την Avant-Garde_Πέμπτη 16 Μαΐου 2013_Έναρξη 20:30_Ελεύθερη Είσοδος

Μια βραδιά παρουσίασης κάποιων από τις σημαντικότερες ταινίες του avant-garde / πειραματικού κινηματογράφου με θέμα τη σεξουαλικότητα. 

Μέσα από μία ποικιλία τεχνικών  (επεξεργασία found-footage, κολάζ, stop-motion animation, αυτοβιογραφικές καταγραφές, μη γραμμική αφήγηση) οι κινηματογραφίστριες/στές κάνουν ριζοσπαστικά σχόλια, αμφισβητούν τις κυρίαρχες αφηγήσεις, δημιουργούν χώρο για αλληλεπίδραση και αναστοχασμό, μεταμορφώνοντας τη διαλεκτική σε υπέροχη, φρενήρη, πυρετώδη κινηματογραφική εμπειρία.


Πρόγραμμα
21.00
The Color Of Love - Peggy Awhesh, 1994, 10’
Downs Are Feminine - Lewis Klahr, 1993, 10’
Spiders In Love: An Arachnogasmic Musical - Martha Colburn, 2000, 3’
Removed - Naomi Uman, 1999, 6’
Paranoid - Anne Hanavan, 2005, 3’
21.45
Damned If You Don’t - Su Friedrich, 1987, 42’

(οι ταινίες θα προβληθούν σε μορφή βίντεο)


Δυο λόγια για τις ταινίες

THE COLOR OF LOVE - PEGGY AHWESH
1994, 10’, color, sound, 16mm 
Ένα ήδη διαβρωμένο από το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες πορνογραφικό Super 8 φιλμ μεταμορφώνεται από την Peggy Awhesh στο The Color of Love. Επεμβαίνει στην αλλοιωμένη επιφάνεια του φιλμ αναδεικνύοντας την υφή της, χρωματίζει, σβήνει, ενώ κατά την εκτύπωση αλλάζει τη διάρκεια των πλάνων, και όλα αυτά υπό τον ήχο του tango. Καθώς πειραματίζεται με τη νοσταλγία, την αποστροφή, τη σεξουαλικότητα, τη θνητότητα, το ηδονοβλεπτικό αλλά και κινηματογραφικό βλέμμα, το πρωτότυπο καταρρέει παράγοντας μία νέα αφήγηση και ένα από τα ωραιότερα και προκλητικότερα τεχνουργήματα στην ιστορία του κινηματογράφου. 

DOWNS ARE FEMININE - LEWIS KLAHR
1994, 10’, color, sound, 16mm
Το Downs Are Feminine του Lewis Klahr είναι ένα οπτικό κολάζ. Φιγούρες cut-outs (αποκόμματα) από πορνογραφικά περιοδικά, gay και straight, τοποθετούνται σε εσωτερικούς χώρους παρμένους από περιοδικά για σπίτια και design των 70s, δημιουργώντας μια αμήχανη αλλά και διασκεδαστική χορογραφία. Ένα ειδυλλιακό, παράδοξο τοπίο, όπου η σεξουαλική πράξη, ο αυνανισμός, οι ερμαφρόδιτες μεταμορφώσεις, η διείσδυση, η παραβίαση και η τρυφερότητα συνθέτουν με τη σειρά τους το κολάζ μιας υπνωτικής αλλά και ονειρικής πραγματικότητας. 

SPIDERS IN LOVE: AN ARACHNOGASMIC MUSICAL - MARTHA COLBURN
2000, colour, sound, 2:30’, 16mm 
Ένα σύνθετο animation στο οποίο θηλυκές αράχνες στήνουν έναν χορό μαγευτικής και μακάβριας λαγνείας. Συστήνονται στον φακό πεινασμένες για κάθε δυνατή απόλαυση. Το soundtrack των Red Balune, Jad Fair και Jason Willett κατευθύνει τις πολύπλοκες χορευτικές φιγούρες που ενώνουν το όμορφο με το γκροτέσκο, τη ζωή με το θάνατο.

REMOVED - NAOMI UMAN
1999, 8min, color, sound, 16mm  
Για το Removed η Naomi Uman χρησιμοποιώντας χλωρίνη και ασετόν αφαίρεσε με παραδειγματική υπομονή, καρέ-καρέ, τις γυναικείες μορφές από ένα μεταγλωτισμένο ευρωπαικό πορνογραφικό φιλμ 16mm του 70. Το αποτέλεσμα είναι ένα συγκλονιστικό σχόλιο πάνω στην πορνογραφία, όπου λευκές ξεβαμμένες επιφάνειες παίρνουν τη θέση της πορνοστάρ, αναδεικνύοντας το εμμονικό βλέμμα της πορνογραφίας πάνω στο γυναικείο σώμα. Τα λευκά ‘κενά’ του φιλμ γίνονται μια ερωτική ζώνη, ένα κενό στο οποίο ένα φανταστικό σώμα προβάλλεται ενώ η διείσδυση δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Αυτό το έργο είναι ασυνήθιστα ακριβές: πολιτικά ανατρεπτικό, πορνογραφικό με τον δικό του τρόπο, αυθάδες και εξαιρετικά αστείο. 

PARANOID - ANNE HANAVAN
2005, 2’:40’’, color, sound, video
Το Paranoid της Anne Hanavan είναι το τρίτο βίντεο από μία σειρά με σεξουαλικά explicit αυτοπροσωπογραφίες της, που επεξεργάζονται εμπειρίες  από την καθολική ανατροφή της, το παρελθόν της ως τοξικομανούς και πόρνης καθώς και την punk rock σκηνή. Υπό τον ήχο του Paranoid των Black Sabbath η Hanavan καταγράφει η ίδια με μια κάμερα στο χέρι τον εαυτό της να αυνανίζεται, μεταμορφώνοντας έτσι το πεδίο του ιδιωτικού χώρου σε ένα πεδίο αυτόεκφρασης και επικοινωνίας με το δημόσιο χώρο.

DAMNED IF YOU DON’T - SU FRIEDRICH
1987, 42min, b&w, sound, 16mm
Η Su Friedrich στο Damned If You Don’t προσπαθώντας να καταγράψει τη σχέση καθολικισμού και γυναικείας σεξουαλικότητας, φτιάχνει ένα μωσαϊκό ιστοριών/εμπειριών οι οποίες δένονται μεταξύ τους σε τέλεια αρμονία. Εργαλεία του φιλμ είναι η ασπρόμαυρη ταινία “Black Narcissus” (1947, σκηνοθεσία Michael Powell), η βιογραφία μιας καλόγριας που έζησε τον 16ο αιώνα σε ένα ιταλικό μοναστήρι, κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για ομοερωτική σεξουαλική συμπεριφορά και μια βωβή ιστορία αποπλάνησης. 

10.5.13

Εκτάκτως, για το μήνα Μαϊο, το εργαστήρι ηχητικού αυτοσχεδιασμού θα πραγματοποιηθεί μόνο την Κυριακή 19/5. Τον Ιούνιο, τα εργαστήρια θα συνεχιστούν κανονικά σε εβδομαδιαία βάση.

5.5.13

Live @ Knot Gallery: Nicola Ratti, Giovanni Lami, Sister Overdrive (10/05/2013)



Η κολεκτίβα Φελτ σε συνεργασία με τη (K)NØTmusic παρουσιάζει:
Nicola Ratti, Giovanni Lami, Sister Overdrive_Παρασκευή 10 Μαΐου 2013_Έναρξη 21:00_Είσοδος: 8 ευρώ

Την Παρασκευή 10 Μαΐου οι Ιταλοί Nicola Ratti και Giovanni Lami θα εμφανιστούν για πρώτη φορά live στην Αθήνα. Τη βραδιά θα ανοίξει ο Sister Overdrive.

Nicola Ratti
O Nicola Ratti, γεννημένος το 1978 στο Μιλάνο, ξεκίνησε την μουσική του καριέρα σαν κιθαρίστας. Τα τελευταία χρόνια η προσέγγισή του στην μουσική έχει επικεντρωθεί σε ρυθμικούς-αναλογικούς πειραματισμούς και sound installations. Αυτήν την περίοδο συνεργάζεται σε διαφορετικά projects με τους Giuseppe Ielasi, Attila Faravelli, Ronin και Fatima Bianchi για την δημιουργία οπτικοακουστικών έργων. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε Ευρώπη και Αμερική και η δουλειά του έχει κυκλοφορήσει από τις Αnticipate, Preservation, Die Schachtel, Entrʼacte, Senufo Editions, Megaplomb, Musica Moderna, Boring Machines, Coriolis Sounds και Zymogen. 
http://www.nicolaratti.com/
http://soundcloud.com/nicola-ratti
http://nicolaratti.bandcamp.com/

Giovanni Lami
Ο Τζιοβάνι Λάμι (Ραβένα, Ιταλία 1978) είναι μουσικός και field recordist, η δουλειά του οποίου πραγματεύεται ηχοτοπία και τα όρια μεταξύ ήχου και οικολογίας. Απόφοιτος Τεχνολογίας Τρόφίμων και Φωτογραφίας, ο Τζιοβάνι Λάμι δουλεύει με field recordings και την επεξεργασία σημάτων σε πραγματικό χρόνο τόσο στην μουσική του όσο και στις φωτογραφίες του. Οι άπειροι διαφορετικοί ήχοι που μας περιβάλουν και η επεξεργασία τους αποτελούν την βάση της μεθόδου του μαζί με την μελέτη ήχων παραγμένων από επιφάνειες σε εξωτερικούς χώρους. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει συνεργαστεί με τους alineH, Simone Marzocchi, Filippo Aldovini, Zymogen και Enrico Coniglio σε μουσικά projects και έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε διάφορους χώρους τέχνης συμπεριλαμβανομένων των Conservatorio B.Maderna, DalVerme, Mu.Vi.Ment.S. Festival, Fondazione Giorgio Cini και XM24.
http://giovannilami.wordpress.com/
http://soundcloud.com/giovannilami
http://impulsivehabitat.com/releases/ihab051.htm


Sister Overdrive
Sister Overdrive ονομάζεται το προσωπικό πρότζεκτ του Γιάννη Κοτσώνη. Στη δουλειά του ενσωματώνει ακουστικές και ηλεκτρονικές πηγές, field recordings καθώς και αυτοσχεδιαστικά στοιχεία. Έχει στο ενεργητικό του τέσσερις σόλο δισκογραφικές κυκλοφορίες (Manichope Sessions [Post Digital, 2005], Αnnick / Philomela [Low Impedance, 2009], Retroversion [Memoryformat, 2010], Honey [Organised Music From Thessaloniki, 2011]. Έχει συνθέσει μουσική για θέατρο, video dance, multimedia installations και κινηματογράφο. Αυτοσχεδιάζει συχνά με ηλεκτρονικούς και ακουστικούς μουσικούς. Είναι μέλος του αυτοσχεδιαστικού ντούο Acte Vide (http://acte-vide.blogspot.com/) μαζί με τη Δανάη Στεφάνου.
http://soundcloud.com/manichope
http://thesorg.bandcamp.com/album/honey

www.feltcollective.com

4.5.13

Live @ Knot Gallery: Αλέξης Πορφυριάδης - One KEY for STC (11/05/2013)



Η (K)NØTmusic παρουσιάζει:
Αλέξης Πορφυριάδης - One KEY for STC_Σάββατο 11 Μαΐου 2013_Έναρξη 21:00_Είσοδος: 5 ευρώ

One KEY for STC
Συναυλία με συνθέσεις του Αλέξη Πορφυριάδη
Παίζουν: Οδυσσέας Γκάλλιος, Γεωργία Κουμαρά, Αγγελική Μούσιου, Όλγα Παπακωνσταντίνου, Στέλιος Τσαϊρίδης, Βασίλης Χατζημακρής

Οι συνθέσεις του Αλέξη Πορφυριάδη χρησιμοποιούν λεκτική/γραφική και δημιουργούν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οι εκτελεστές μπορούν να οργανώσουν τη δική τους μοναδική εκδοχή της κάθε σύνθεσης χρησιμοποιώντας το υλικό που τους δίνεται. Όλες οι αποφάσεις για τον τρόπο εκτέλεσης των συνθέσεων πρέπει να ληφθούν συλλογικά από τους εκτελεστές, χωρίς την καθοδήγηση από τρίτο πρόσωπο (μαέστρο, συνθέτη κτλ).

One minute is more than one minute (2012) A’ Εκτέλεση
Παρτιτούρα με λεκτικές οδηγίες για 60 δράσεις που αφορούν τον ήχο. Η σύνθεση μπορεί να εκτελεστεί από οποιονδήποτε συνδυασμό οργάνων ή αντικειμένων με ελάχιστο αριθμό συμμετεχόντων τα πέντε άτομα. Η διάρκειά της κυμαίνεται από ένα λεπτό έως μία ώρα. 
Παίζουν: Οδυσσέας Γκάλλιος, Γεωργία Κουμαρά, Αγγελική Μούσιου, Όλγα Παπακωνσταντίνου, Στέλιος Τσαϊρίδης

KEYS for two to four piano players (2013) A’ Εκτέλεση
552 κάρτες με μία λεκτική οδηγία η καθεμιά για δράσεις που αφορούν τον αριθμό των πλήκτρων που θα παιχθούν κάθε φορά, το σχετικό ύψος τους, τη σχετική δυναμική και διάρκειά τους, το χρώμα τους και το ταυτόχρονο ή όχι της εκτέλεσής τους.  
Παίζουν: Οδυσσέας Γκάλλιος, Αγγελική Μούσιου, Όλγα Παπακωνσταντίνου, Στέλιος Τσαϊρίδης

STC for ensemble (2012) Α' Εκτέλεση
Γραφική/λεκτική παρτιτούρα. Στις 63 σελίδες της παρτιτούρας σημειώνονται λέξεις μέσα σε τρίγωνα, κύκλους και τετράγωνα με τις οποίες οι εκτελεστές θα πρέπει να φτιάξουν προτάσεις που θα περιγράφουν την εκάστοτε δράση.   
Παίζουν: Οδυσσέας Γκάλλιος, Γεωργία Κουμαρά, Αγγελική Μούσιου, Όλγα Παπακωνσταντίνου, Στέλιος Τσαϊρίδης

For a concert attendant (2011- )
Η λεκτική παρτιτούρα For a concert attendant εκτελείται σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας. Η παρτιτούρα εκτελείται από τον Β.Χατζημακρή κάθε φορά που γίνεται συναυλία με συνθέσεις του Α.Πορφυριάδη και ανανεώνεται με καινούργιες δράσεις κάθε χρόνο. Πρόκειται για την τέταρτη εκτέλεση της σύνθεσης. Έχει παιχθεί μέχρι στιγμής το 2011 και 2012 στη ΚΝΟΤ Gallery και το 2012 στον Πρώτο Όροφο (Θεσσαλονίκη). 
Παίζει ο Βασίλης Χατζημακρής

Αλέξης Πορφυριάδης 
12.09.1971 γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη
1997-2004 σπούδασε σύνθεση με τους Gerd Kuehr και Beat Furrer στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Graz/Αυστρία (MA, Postgraduate)
2003-04 παρακολούθησε τον Mathias Spahlinger να αναλύει έργα σύγχρονης μουσικής για 6 ώρες κάθε βδομάδα
ήπιε καφέ με τον Georges Aperghis
άκουσε τον Helmut Lachenmann να λέει ιστορίες για την απώλεια των χειρόγραφών του στην Ιταλία και τη σχέση του με τον Luigi Nono
άκουσε πολλούς συνθέτες να του λένε ότι αυτοί ξέρουν καλύτερα
του αρέσει πολύ να παίζει πινγκ πονγκ αλλά δεν του δίνεται πλέον συχνά η ευκαιρία να το κάνει
το 2007 ίδρυσε μαζί με φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ την ομάδα αυτοσχεδιασμού 6daEXΙt 
από το 2010 γράφει τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τη σύνθεση για αυτοσχεδιαστές με καθηγητή τον James Saunders (Bath Spa University/UK)
έργα του έχουν παιχθεί σε Ευρώπη, Καναδά και ΗΠΑ 
ιδανική εκτέλεση: όταν εκτελεστές είναι οι φίλοι του
διαβάζει πολύ, ξεχνάει επίσης πολύ
http://www.alexisporfiriadis.blogspot.com/

Live @ Knot Gallery: Tomutonttu (09/05/2013)


Η Μarionettentheater σε συνεργασία με τη (K)NØTmusic παρουσιάζει:
Tomutonttu_Πέμπτη 09 Μαΐου 2013_Έναρξη 21:00_Είσοδος: 15 ευρώ

Tomutonttu
πίσω από το όνομα Tomutonttu βρίσκεται ο Jan Anderzen, πιο γνωστός ως η κινητήρια δύναμη των Kemialliset Ystavat. Oι τελευταίοι αποτελούν, στην ουσία, μια ανοιχτή συγκέντρωση μουσικών μαζεμένων γύρω από τον Anderzen και συνιστούν ένα από τα κεντρικότερα projects των σύγχρονων μουσικών κύκλων της Φινλανδίας που έχουν καταφέρει να τραβήξουν την προσοχή μουσικόφιλων διεθνώς τα τελευταία χρόνια.

Οι Kemialliset Ystavat έχουν κατά καιρούς συνεργαστεί με ιδιαίτερους μουσικούς, όπως οι Dylan Nyoukis (Blood Stereo), Campbell Kneale (Birchville Cat Motel/Our Love Will Destroy The World), C.Spencer Yeh (Burning Star Core) και Neil Campbell (Astral Social Club) και χαρακτηρίζονται από έναν ελεύθερης φόρμας, μάλλον σκοτεινών αποχρώσεων και folk αναφορών ήχο που παραπέμπει στους kraut παροξυσμούς των Amon Duul και τους νεο-ψυχεδελικούς folk ήχους των Six Organs of Admittance.

Σε αντίθεση με τους πολυσυλλεκτικούς και "στουντιακούς" Kemialliset Ystavat το πρότζεκτ Τomutonttu αποτελεί το σόλο και live όχημα του Anderzen. Έτσι, εδώ τα πάντα είναι εξ'ίσου καλοδουλεμένα και πλούσια ηχητικά, μα αποκτούν μια εμφανώς πιο προσωπική και λιγότερο χαοτική και αιχμηρή διάσταση, με σαφείς χιουμοριστικές προεκτάσεις.

Ως Tomutonttu έχει συνεργαστεί με εξαιρετικές, ανήσυχες underground εταιρείες, όπως η Dekoder, η Ultra Eczema και η Last Visible Dog , ενώ έχει εμφανιστεί σε κοινά line-ups με ονόματα όπως ο Oneohtrix Point Never, η Islaja, ο Roedelius, o Helm και ο el-g.

Πιο πρόσφατο album του είναι το "Hylyt" (Dekorder records, 2012). O ίδιος συστήνει το έργο αυτό σαν "diploma work for the University of Bananafish" και η κυκλοφορία αποτελείται από ''ανακυκλωμένα'', κατά τον ίδιο, παλιά του κομμάτια που επανεπεξεργάζεται. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας και μουσικός Marc Richter (Black To Comm) συμμετέχει προσθέτοντας φρέσκες ιδέες με ποικιλία ηλεκτρονικών και ακουστικών θορύβων, όπως η ίδια η Dekoder το παρουσιάζει.

Ο Jan Anderzen, τέλος, δίνει επίσης έμφαση στα κείμενα που μπορεί να συνοδεύουν τις κυκλοφορίες του, καθώς και σε παραστάσεις βασισμένες στον λόγο. Τα πρώτα, για παράδειγμα, καταφέρνουν να προτείνουν το απρόβλεπτο μαζί με το καθημερινό σε μια παρουσίαση που προκαλεί τον δέκτη προτείνοντάς του νέες αντιληπτικές διαστάσεις, μαζί κιόλας με το εικαστικό κομμάτι των κυκλοφοριών [συχνά, ο ίδιος επιμελείται τις φωτογραφίες που εμφανίζονται στο artwork]. Εν ολίγοις, παρουσιάζεται έτσι η δική του αντίληψη για την λογική του collage, είτε κανείς το δει ως βασικά προβληματισμένο, ψυχεδελικό ή χιουμοριστικό, ενώ και τα τρία μαζί μπορούν να ισχύον επίσης.

"Anderzen’s solo vision is so clear, concise, and relentless, powerful enough to cave in the chest" Τiny Mix Tapes

"These extended reveries strike the perfect balance between hermetic and allencompassing, a circular meander around a personally inscribed universe that is close at times to a potting-shed Terry Riley" The Wire

http://www.kemiallisetystavat.com/tomutonttu/ttinfo.html
http://www.youtube.com/watch?v=uoiPZ_aBOK0

28.4.13

Live @ Knot Gallery: beatol & The Eagol, Urbanoise, λΑΜΠΕΡΟύΚ (02/05/2013)

Η (K)NØTmusic παρουσιάζει:
beatol & The Eagol, Urbanoise, λΑΜΠΕΡΟύΚ_Πέμπτη 2 Μαΐου 2013_Έναρξη 20:30_Είσοδος: 5 ευρώ

beatol & The Eagol
Οι beatol & The Eagol χτίζουν καινούργιες συνθέσεις χρησιμοποιώντας samples από ήδη υπάρχοντα κομμάτια. Η μουσική τους, ρυθμική, αφαιρετική και εμποτισμένη με ψυχεδελική διάθεση συγκροτεί έναν ιδιότυπο ηχητικό κόσμο, κάπου ανάμεσα στη hip hop, τούς plunderphonic πειραματισμούς του John Oswald και την electronica του Andrew Pekler. Ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο "Ολντ Σκουλ", με πάνω από 1000 επεξεργασμένα δείγματα που διαμορφώνονται σε 33 καινούρια κομμάτια, είναι διαθέσιμος από την Phase! (http://www.phasejunk.com/). 

Urbanoise
Ηλεκτρονικό αυτσχεδιαστικό σχήμα με έδρα τα Κάτω Μέρη 

λΑΜΠΕΡΟύΚ
παίζει.χρησιμοποιεί.για να.επιρροές του.live

27.4.13

Live @ Knot Gallery: Rashad Becker (29/04/2013)



Η Μarionettentheater σε συνεργασία με τη (K)NØTmusic παρουσιάζει:
Rashad Becker_Δευτέρα 29 Απριλίου 2013_Έναρξη 21:00_Είσοδος: 5 ευρώ

Rashad Becker είναι ευρύτερα γνωστός για την περίφημη δουλειά του πάνω στο mastering πολυάριθμων κυκλοφοριών (Dubplates&Mastering), μα τα τελευταία χρόνια η δράση του ως μουσικού έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, αν και ο ίδιος ασχολείται με την δημιουργία μουσικής εδώ και αρκετά χρόνια.

Η μουσική του συνδυάζει την ένταση του Ελβετικού performance group Schimpfluch (Sudden Infant, Rudolf Εb. er, G*Park, κ.α.), με τη λεπτομερή ενασχόληση με καθαρά ηλεκτρονικούς ήχους (το website Liminal  έχει παρομοιάσει την δουλειά του με τους Pita και Hecker). 

Έχει συμμετάσχει στη συλλογή "Composition 3" (δίπλα σε δουλειές των Trevor Wishart και Haswell&Hecker) ενώ το σόλο album του "Τraditional Music of Notional" αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες για λογαριασμό της εταιρείας Pan[ www.pan-act.com ]

Έχει συνεργαστεί με τους Andre VidaGhedalia TazartesHieroglyphic BeingΑndy StottLee Gamble. Η πιο πρόσφατη συνεργασία του είναι αυτή με τον πιανίστα Reinhold Friedl (Zeitkratzer) πάνω στην ερμηνεία των "Song Books" του John Cage.


Αύριο 28/4 καθώς και τις επόμενες δύο Κυριακές το εργαστήρι ηχητικού αυτοσχεδιασμού δεν θα πραγματοποιηθεί. Τα εργαστήρια θα συνεχίσουν ξανά κανονικά από την Κυριακή 19/5.

20.4.13

Live @ Knot Gallery: GRIX [Φλώρος Φλωρίδης, Αντώνης Ανισέγκος, Γιώργος Δημητριάδης] (25/04/2013)


Η (K)NØTmusic παρουσιάζει:
GRIX (Φλώρος Φλωρίδης, Αντώνης Ανισέγκος, Γιώργος Δημητριάδης)_Πέμπτη 25 Απριλίου 2013_Έναρξη 21:00_Είσοδος: 7 ευρώ

GRIX

Φλώρος Φλωρίδης  reeds, πνευστά
Αντώνης Ανισέγκος  πιάνο
Γιώργος Δημητριάδης  τύμπανα

Οι GRIX δημιουργήθηκαν στο Βερολίνο από τρεις μουσικούς της Θεσσαλονίκης. Μετά από την συνεργασία τους σε διάφορα σχήματα για 15 χρόνια κατέληξαν στο σχηματισμό του τρίο το 2009.
Η συγκεκριμένη συνεργασία παντρεύει με σύγχρονο τρόπο μελωδίες, θόρυβο και ρυθμούς, με ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς και ηλεκτρονικά ενώ παράλληλα αποτελεί μία ανοιχτή προσέγγιση στις μελωδίες, τα ηχοχρώματα και τους ρυθμούς της ελληνικής μουσικής, με κοινό άξονα τις εμπειρίες τους από τον ευρύτερο χώρο της αυτοσχεδιαστικής τζαζ.

http://www.florosfloridis.com/grix.html
http://soundcloud.com/info-floridis/sets/grix-sweet-sour-sharp-and
http://www.youtube.com/watch?v=-u1nGJnyMS0&list=PLk6DFWVR5uLqkNAV1gyswLMLWFV_7bBfY

Φλώρος Φλωρίδης
Ο Φλώρος Φλωρίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και δίκαια συγκαταλέγεται στους κορυφαίους jazz μουσικούς της χώρας. Από την αρχή της πορείας του, ήταν έκδηλη η ροπή του προς τον αυτοσχεδιασμό και η επιδίωξη κάλυψης ενός ευρύτατου μουσικού φάσματος, που ξεκινάει από την συμμετοχή σε συμφωνικές ορχήστρες μέχρι την παραδοσιακή μουσική της Μακεδονίας ή τις παρυφές της πειραματικής electronica. Σημαντικοί σταθμοί σε αυτήν την ζηλευτή πορεία, η συμμετοχή του σε έναν από τους πρώτους μοντέρνους jazz δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας (το LP Improvising At Barakos - του 1979 - μαζί με τον Σάκη Παπαδημητρίου) οι συνεργασίες του με κορυφαία ονόματα της Ευρωπαϊκής jazz, η συμμετοχή του στους Χειμερινούς Κολυμβητές και στην Μπάντα Της Φλώρινας, καθώς και η σταθερή του ενασχόληση με την μοντέρνα jazz και τον αυτοσχεδιασμό τόσο ως μουσικός, όσο και ως δάσκαλος. Είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, ένας καλλιτέχνης που ποτέ δεν αρκείται στα κεκτημένα, ένας πραγματικός εξερευνητής των ορίων μεταξύ της jazz νομοτέλειας και του αυτοσχεδιαστικού και πειραματικού πνεύματος.

Αντώνης Ανισέγκος
Ο Αντώνης Ανισέγκος (γενν. 1970) ζει και εργάζεται στο Βερολίνο ως συνθέτης και πιανίστας, τόσο στην κλασική/σύγχρονη όσο και στην τζαζ/αυτοσχεδιαζόμενη μουσική σκηνή. Σπούδασε πιάνο στη Θεσσαλονίκη με την Ελένη Ξεναρίου (Δίπλωμα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης το 1991) και αργότερα σύνθεση στις Ακαδημίες της Βουδαπέστης, της Βιέννης, της Κολωνίας και του Βερολίνου, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2002 στην τάξη του Walter Zimmermann με μεταδιδακτορικό δίπλωμα σύνθεσης. Έχει σπουδάσει επίσης τζαζ πιάνο με τον John Taylor (1995-96) και έχει αποσπάσει βραβεία σύνθεσης. 
Είναι μέλος των συνόλων σύγχρονης μουσικής European Music Project και Ensemble Junge Musik και εμφανίζεται, μεταξύ άλλων, με τα σύνολα Trio IAMA, Lynx, ΣΩΜΑ,  Grix, ddaA, KAYA και oneone. Έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς από το χώρο της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής, καθώς και με ηθοποιούς και χορευτές. Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσία και στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής, χρησιμοποιώντας το όνομα unu.

Γιώργος Δημητριάδης
Ο Γιώργος Δημητριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά ντραμς στη δεκαετία του '80 σε διάφορα ροκ και μπλουζ σχήματα στην Ελλάδα. Αργότερα σπούδασε jazz drums στη Βοστώνη με τούς Bob Moses, Alan Dawson και Gary Chaffee. Έχει ζήσει για δώδεκα χρόνια στο Παρίσι όπου δραστηριοποιήθηκε στη τζαζ και αυτοσχεδιαστική σκηνή της πόλης (Trikyklo με τούς Stεphane Payen και Philippe Lemoine, Low Pitched με τούς Pierre Badaroux και Romano Pratesi, Tetrachromie με τούς Bruno Angelini και Georgi Kornazov). 
Το 2006 μετακόμισε στο Βερολίνο, όπου, χρησιμοποιώντας όλη την προηγούμενη εμπειρία του, επικεντρώθηκε περισσότερο στην αυτοσχεδιαστική μουσική, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να πειραματίζεται με ηλεκτρονικά. Εκτός από τη σόλο δουλειά του για τα κρουστά και ηλεκτρονικά, συμμετέχει στο GRIX τρίο (με τούς Αντώνη Ανισέγκο και Φλώρο Φλωρίδη), το σχήμα GLUE (με τον Tom Arthurs και Miles Perkin), ALLIGATOR PEAR (με τους Frank Paul Schubert και Mike Majkowsky) και ένα ντουέτο με τον Tobias Delius. Έχει παίξει επίσης, μεταξύ άλλων, με τούς Alexander von Schlippenbach, Paul Dunmall, Sirone, Mark Turner, Peter Kowald, Achim Kaufmann, Tristan Honsinger, Harri Sjoestroem, Nils Ostendorf, Antonio Borghini, Michel Hatzigeorgiou, Clayton Thomas, Σάκη Παπαδημητρίου, Günter "Baby" Sommer, Gebhard Ullman, Jan Roder, Daniel Erdmann, Matthias Mueller, Edoardo Maraffa, Julie Sassoon, Lothar Ohlmeyer, Peter van Huffel.

18.4.13

Live @ Knot Gallery: Σωτήρης Δεμπόνος - Illusion on "Film Musik" (19/04/2013)



Η Puzzlemusik παρουσιάζει:
Σωτήρης Δεμπόνος - Illusion on "Film Musik"_Παρασκευή 19 Απριλίου 2013_Έναρξη 21:00_Είσοδος: 5 ευρώ

Ο Σωτήρης Δεμπόνος είναι συνθέτης με δισκογραφία που εμπεριέχει αισθητικά την λόγια μουσική, τον αυτοσχεδιασμό και την ηλεκτρονική μουσική. 
Εμφανίζεται σπάνια επιλέγοντας κυρίως μικρούς χώρους, όπου μπορεί να δημιουργηθεί μία αμφίδρομη σχέση με τον ακροατή.
Γνωστός από παλιά με τη συμμετοχή του σε συναντήσεις αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής, τα τελευταία χρόνια πειραματίζεται έχοντας ένα απολύτως προσωπικό setup, τόσο από άποψη ηχητικής πηγής (custom ηλεκτρικό δίμπρατσο μαντολινοκίθαρο ), όσο και από άποψη ηχητικής επεξεργασίας (Mobius Looping sofware), το οποίο χειρίζεται live μέσω προγραμματισμένων από τον ίδιο scripts.
Οι εμφανίσεις του συνοδεύονται συνήθως από συγχρονισμένα με την μουσική video.
Το ηχητικό αποτέλεσμα ανάλογα με την κεντρική ιδέα της κάθε εμφάνισης κυμαίνεται από τον τονικό μινιμαλισμό και τα jazz αυτοσχεδιαστικά στοιχεία μέχρι τον σειραϊσμό, την ατονική μουσική ή και την παραγωγή ακραίου θορύβου.

Στο "Illusion on Film musik" ανα-θεωρεί τις αρμονίες της δισκογραφικής του δουλειάς "fILM MUSIK", τις αναμειγνύει με στοιχεία από τoν υπό έκδοση (από την puzzlemusik επίσης)  δίσκο του "Blue Nevus" και, με συνεργό τον  Γιώργο Κίτσιο (ηλεκτρικό βιολί), δημιουργούν ένα συνεχόμενο μουσικό κείμενο. 
Η εμφάνιση των δύο μουσικών "φωτίζεται" από τα Videos που έχει δημιουργήσει ειδικά για την δισκογραφική έκδοση του "Film music" o Soccos.

O Γιώργος Κίτσιος είναι διπλωματούχος βιολιού και ανώτερων θεωρητικών καθώς και διδάκτωρ του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Εκτός από την συμμετοχή του σε συναυλίες με τις περισσότερες ορχήστρες κλασσικής μουσικής, αποτέλεσε ενεργό μέλος σχημάτων της σύγχρονης ηλεκτρικής Ελληνικής μουσικής σκηνής (Sigmatropic, Doctor Atomic κ.α) .
Για αρκετά χρόνια ασχολήθηκε με την επιστημονική καταγραφή και μουσικολογική ανάλυση παραδοσιακών μουσικών και των τεχνικών τους, κυρίως στην Β. Ελλάδα.
Συνεργάζεται με τον Σ. Δεμπόνο τα τελευταία 15 χρόνια και συμμετείχε στις ηχογραφήσεις του "Film Musik".
Εργάζεται ως λέκτορας στο  τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Με την ευρύτητα του γνωστικού του πεδίου και των μουσικών εμπειριών του συνδυάζει με ευχέρεια την ευρηματικότητα του μουσικού αυτοσχεδιαστή  και την τεχνική του λόγιου βιολονίστα.

www.debonos.gr  
www.myspace.com/farwestdances
www.youtube.com/debonoss

11.4.13

Live @ Knot Gallery: Γιώργος Κατσάνος, Elektronik Meditation (12/04/2013)


Η (K)NØTmusic παρουσιάζει:
Γιώργος Κατσάνος, ELEKTRONIK MEDITATION_Παρασκευή 12 Απριλίου 2013_Έναρξη 21:00_Είσοδος: 5 ευρώ

Γιώργος Κατσάνος
Ο Γιώργος Κατσάνος, χρησιμοποιώντας ακουστικά και ηλεκτρονικά μέσα,  δημιουργεί ηχητικούς χώρους με ambient-drone κατεύθυνση, πλάθοντας και αναδομώντας συνεχώς, "ακροβατώντας" πολλές φορές ανάμεσα στην απόλυτη σιωπή, την επανάληψη και κυρίως την ''γλυπτική'' αναδόμηση του ήχου (music synthesis). Έχει κυκλοφορήσει δύο προσωπικά άλμπουμ, τα 'Blur'' (2007) και ''Rusty memories'' (2012).
www.myspace.com/lostcircusgroup 


ELEKTRONIK MEDITATION
Ένα οπτικο-ακουστικό εγχείρημα του Γιάννη Αναστασάκη και της Deniz Αγγελάκη
Ο Γ.Αναστασάκης έχοντας ως μέσα την κιθάρα και αναλογικά -επί το πλείστων- εφέ και synth, δημιουργεί μοναδικούς και πρωτόγνωρους ήχους. Το αποτέλεσμα είναι ένα κράμα ambient και ψυχεδέλειας που ισορροπεί μεταξύ μελωδίας και θορύβου, ξεπερνώντας πολλές φορές τα "επιτρεπτά" όρια.
Η Deniz χρησιμοποιεί το χρώμα σαν μέσο έκφρασης και την κάμερα για να προβάλλει ζωντανά την κάθε στιγμή και λεπτομέρεια που διαδραματίζεται πάνω στον καμβά και σε άλλα υλικά. Με μια ιδιαίτερη τεχνική προβολής, δίνει έμφαση στην λεπτομέρεια δίνοντας μία μοναδική εικαστική προέκταση στην μουσική του Γ.Αναστασάκη. 
Έχουν κυκλοφορήσει ένα live cd/dvd και το άλμπουμ “Purgatory”.
www.elektronikmeditation.com

Η βραδιά θα κλείσει με ένα κοινό σετ με όλους τους συμμετέχοντες.

Live @ Knot Gallery: Θοδωρής Ρέλλος & Γιάννης Αναστασάκης, Instant Poem (Μάρθα Μαυροειδή & Νικολέτα Ξεναρίου) (11/04/2013)



Η (K)NØTmusic παρουσιάζει:
Θοδωρής Ρέλλος & Γιάννης Αναστασάκης, Instant Poem (Μάρθα Μαυροειδή & Νικολέτα Ξεναρίου)_Πέμπτη 11 Απριλίου 2013_Έναρξη 21:00

Instant Poem
Οι “instant poem” παρουσιάζουν το “7 τραξ”
μια παράσταση αυτοσχεδιασμού ήχου και κίνησης σε επτά άνισα μέρη.

2 performers: Νικολέτα Ξεναρίου και Μάρθα Μαυροειδή 
2 εργαλεία: σώμα και φωνή
7 στιγμιαίες συνθέσεις 

“instant poem” είναι το ντουέτο της Νικολέτας Ξεναρίου και της Μάρθας Μαυροειδή. Με εργαλεία το σώμα και τη φωνή, οι “instant poem” αυτοσχεδιάζουν δημιουργώντας στιγμιαίες συνθέσεις κίνησης και ήχου. Η παράσταση αποτελείται από 7 συνθέσεις, ένας δίσκος βινυλίου που ακούγεται με ανοιχτά τα μάτια.

Θοδωρής Ρέλλος & Γιάννης Αναστασάκης
Οι δύο μουσικοί (Θ. Ρέλλος, σαξόφωνο, φλάουτο, φωνή / Γ. Αναστασάκης, κιθάρα, εφέ) αν και προέρχονται από διαφορετικούς μουσικούς χώρους, πειραματίζονται από κοινού μέσα από την ηλεκτρονική επεξεργασία φυσικών ήχων, κειμένων και στίχων, δημιουργώντας έτσι ένα σενάριο σύγχρονης μουσικής έκφρασης.

Η βραδιά θα κλείσει με ένα κοινό σετ με όλους τους συμμετέχοντες.

7.4.13

Σήμερα 7/4 το εργαστήρι ηχητικού αυτοσχεδιασμού δεν θα πραγματοποιηθεί. Από την επόμενη Κυριακή 14/4 τα εργαστήρια συνεχίζουν κανονικά.

25.3.13

Live @ Knot Gallery: Fun With Nuns, Emdy (30/03/2013)



Η (K)NØTmusic παρουσιάζει:
Fun With Nuns, Emdy_Σάββατο 30 Μαρτίου 2013_Έναρξη 20:30_Είσοδος: 5 ευρώ

Fun With Nuns
Οι Fun With Nuns είναι περισσότερο μιά παρέα αυτοσχεδιαστών παρά ένα συγκρότημα με την παραδοσιακή έννοια και η σύνθεση τους μεταβάλλεται απο ηχογράφηση σε ηχογράφηση και απο συναυλία σε συναυλία. Η μουσική τους είναι ένα απροσδιόριστο (και συχνά εκρηκτικό) κράμα απο θόρυβο, free jazz, no wave, freak-out ψυχεδέλεια με τις απαραίτητες δόσεις χιούμορ.
Έχουν στο ενεργητικό τους 3 κυκλοφορίες - Φαν Ουίθ Νανς (More Mars Team Cdr), What Can Spur Us On (Wax Records Cd), Fun With Nuns (Wax Records, More Mars Team Lp).

Η ιστορία των nuns έχει ως εξής:
"The story begins in 1969. A military plane, that was carrying a box of test tube babies for a top secret experiment, from Thessaloniki to Honolulu, crashed in the amazon jungle. The half-formed foetuses fell on the leaves of a yage plant and were found by a naked orthodox nun that was lying underneath (tempted by the devil) while the amniotic fluids were dripping on her face. Quick to the rescue she took them to a nearby convent of orthodox missionary nuns, where they soon recovered, breastfed by the (virgin) milk of the sisters and nurtured by the tribal sounds of jungle tropicalia and orthodox chants. Thus, they soon grew up to be what they are today. F.W.N. started as a half female half male combo. Today most of them are male in quest of their female counterpart. After the Great Schism they are divided in three cities Thessaloniki, Malaga and Berlin. They are avid preachers of the orthodox dogma and are against Homophobia and Homo Sapiens."

http://www.youtube.com/watch?v=vbkOKFRC770
http://vimeo.com/5709952
http://soundcloud.com/moremars/fun-with-nuns-une-danse-pour
http://soundcloud.com/moremars/b1-untitled
http://soundcloud.com/akemdy/fun-with-nuns-some-cases
http://www.youtube.com/watch?v=Yoeyu22Cqig

Emdy
Ο Αναστάσιος Κοκκινίδης (Emdy) είναι συνθέτης και μουσικός παραγωγός, ο οποίος δραστηριοποιείται στους χώρους της ηλεκτρονικής και ηλεκτροακουστικής μουσικής. Παράλληλα  εργάζεται ως εκπαιδευτικός στον τομέα της Μουσικής Τεχνολογίας και Ηχοληψίας. Οι συνθέσεις του, διερευνητικές και με σαφή πειραματικό προσανατολισμό διατηρούν ένα συναισθηματικό χαρακτήρα και κινούνται ανάμεσα σε πολλά μουσικά ιδιώματα και διαθέσεις (ηλεκτρακουστική, electronica, avant-garde, idm). Κύριο όργανο του το πιάνο, με σπουδές στην κλασική μουσική και τις τέχνες του ήχου, καθώς και στη σύνθεση για τον κινηματογράφο. Συνθέτει, ηχογραφεί και παρουσιάζει τα έργα του, μέσω ηχητικών εφαρμογών, οπτικοακουστικών παρουσιάσεων και ζωντανών παραστάσεων. Είναι επίσης ενεργό μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΙΜ)

http://soundcloud.com/akemdy/catshag22
http://soundcloud.com/akemdy/mirror
http://www.youtube.com/watch?v=-4axLB--eAM
http://www.youtube.com/watch?v=4x9iFgCSBFY
http://www.youtube.com/watch?v=C_XchO1vuTY

24.3.13

Live @ Knot Gallery: Brian Osborne, Ilan Manouach, Dead Gum (29/03/2013)



Η Phase! σε συνεργασία με τη (K)NØTmusic παρουσιάζει:
Brian Osborne, Ilan Manouach, Dead Gum_Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013_Έναρξη 21:00_Είσοδος: 5 ευρώ

Brian Osborne (USA)
Μουσικός εν ενεργεία από το 1994, ο Brian Osborne (NYC) εδώ και -σχεδόν- μια εικοσαετία, ηχογραφεί και παίζει στην Αμερική και στην Ευρώπη, ενώ το 2003 ίδρυσε τη δισκογραφική Heat Retention Records με έδρα τη Νέα Υόρκη. Σπούδασε μουσική και Percussion Performance στο North Carolina School of the Arts, ασχολήθηκε με την ιαβανέζικη Gamelan και μαθήτευσε για τέσσερα χρόνια δίπλα στον σπουδαίο Milford Graves. Το ανορθόδοξο, ελεύθερο παίξιμό του ενσωματώνει στοιχεία από free jazz, improv και noise και το set up του περιλαμβάνει αντισυμβατικά μικροαντικείμενα και ηλεκτρονικά.
Αυτόν τον καιρό, τα ενεργά projects στα οποία συμμετέχει είναι τα George Steeltoe Ensemble, The Gate (πρώην Dan Peck Trio) και ένα ντουέτο με τον Jeffrey Shurdut. Επίσης οι Blastocyst, Paper Legs, DOSDEDOS και Sharks with Wings. Πέραν αυτών, επιδίδεται σε ποικίλες συνεργασίες, έχοντας παίξει με τους Joachim Badenhorst, Ed Bear, Robert Beatty, Walter Carson, Daniel Carter, Peter Evans, Bruce Eisenbeil, Paul Flaherty, Frode Gjerstad, KatsuYuki Itakura, Oliver Lake, Sabir Mateen, Joe McPhee, Tamio Shiraishi, Nate Wooley, C. Spencer Yeh, καθώς και με μέλη των Reverse Mouth, Slasher Risk, Hair Police, Wretched Worst, Sightings, Mouthus και Wolf Eyes.
http://heatretentionrecords.com/
http://www.youtube.com/watch?v=tUqGw_M1KYA
http://www.youtube.com/watch?v=ZgDs5XUGU6E

Dead Gum
O Παναγιώτης Σπούλος (Phase! Records, Wham Jah, Reverse Mouth) ως Dead Gum χρησιμοποιεί κυρίως την κιθάρα και την φωνή μέσα από μερικά εφέ για την δημιουργία στιγμιαίων συνθέσεων, ψυχεδελικών κολάζ και άμεσων 'γυμνών' ξεσπασμάτων. Πλήρως αυτοσχεδιαστική και ψυχογραφική, η μουσική έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και lo-fi υφή, φλερτάροντας με το punk, την bedroom pop και τον αναλογικό θόρυβο. 
http://deadgum.bandcamp.com/
http://phasemag.blogspot.gr/
http://freemusicarchive.org/music/Dead_Gum/

Ilan Manouach
Ο Ιλάν Μανουάχ είναι μουσικός και ασχολείται επίσης επαγγελματικά με τα πειραματικές μορφές διήγησης, Οι εικαστικές του δουλειές εκδίδονται στο Βέλγιο καθώς και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη και ετοιμάζεται να εκδώσει το πρώτο σόλο lp.
http://www.ilanmanouach.com

21.3.13

Live @ Knot Gallery: Instant Synthesis Ensemble (21/03/2013)



Η (K)NØTmusic παρουσιάζει:
Instant Synthesis Ensemble_Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013_Έναρξη 21:00_Είσοδος: 5 ευρώ


Μουσικός αυτοσχεδιασμός και live electronics

Το I.S.E. (Instant Synthesis Ensemble) συνδυάζει καλλιτέχνες από ποικίλα πεδία - τα μουσικά στοιχεία έλκονται από :  live electronics, ενόργανο αυτοσχεδιασμό, sound art, noise art, ηλεκτρακουστική μουσική, circuit bending και computer programming τα οποία διαδρούν με τον εικόνα και την κίνηση. Το σχήμα χρησιμοποιεί τη δημιουργική ενέργεια του αυτοσχεδιασμού, είτε με αφετηρία μία προκαθορισμένη φόρμα ή πλάνο, είτε εστιάζοντας στο τι συμβαίνει 'εκεί και τότε'.

Οι Medea Electronique το 2009, δημιούργησαν το Instant Synthesis Ensemble, στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας πάνω στη σύγχρονη μουσική, τα νέα μέσα, και τον αυτοσχεδιασμό σε όλες τις τέχνες, οργανώνοντας δεκάδες ζωντανά θεάματα cross media αυτοσχεδιασμού από τότε. Το I.S.E έχει φιλοξενηθεί μεταξύ άλλων, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στη Knot gallery, στο Six dogs , στον Κινητήρα, στο Athens Video Art Festival
http://www.medeaelectronique.com/ise/


Παίζουν:
Θοδωρής Ζιούτος - live electronics
Tim Ward - live electronics
Guido De Flaviis - σαξόφωνο
Αλέξανδρος Δρυμωνίτης - live electronics
Δημήτρης Τίγκας - κοντραμπάσο
Μανώλης Μανουσάκης - live electronics
Μάριος Δαπέργολας - βιόλα

Links:
http://soundcloud.com/instant-synthesis/
http://vimeo.com/36953546
http://vimeo.com/30443334
http://vimeo.com/41453205


Medea Electronique 
www.medeaelectronique.com 
Με ένα υφέρπον λογοπαίγνιο στο όνομα - Medea μέσα από τα νέα Media- ιδρύθηκε το 2006 η καλλιτεχνική ομάδα Medea Electronique. Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες που δουλεύουν σε διαφορετικούς τομείς της τέχνης (μουσική, ηχητικά περιβάλλοντα, βίντεο, animation, live cinema, ζωγραφική, διαδραστικές τεχνολογίες) ενοποιούν της ξεχωριστές ειδικότητες τους στους τομείς της έρευνας και της εφαρμογής, ορίζοντας έτσι ένα ιδιαίτερο στυλ στα Πολυμέσα, με έμφαση στον αυτοσχεδιασμό κ αι στο συλλογικά παραγόμενο έργο τέχνης.  Το αποτέλεσμα αυτής της συνεύρεσης είναι μια σειρά από έργα που καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο τεχνών, από πολυμεσικά θεατρικά έργα και πειραματικές οπτικοακουστικές παραστάσεις μέχρι ηλεκτροακουστικές συναυλίες και χορό με την χρήση διαδραστικών τεχνολογιών. 


Επικοινωνία : press@medeaelectronique.com 

10.3.13

Live @ Knot Gallery: Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, TURBO TEETH (14/3/2013)



Η (K)NØTmusic παρουσιάζει:
Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, TURBO TEETH_Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013_Έναρξη 21:00_Είσοδος: 5 ευρώ

Αλέξανδρος Δρυμωνίτης
Ο Αλέξανδρος Δρυμωνίτης έχει ασχοληθεί με την πειραματική και avant-garde μουσική ως κλασσικός κιθαρίστας ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το θόρυβο χρησιμοποιώντας υπολογιστή. Στις ζωντανές του εμφανίσεις πολλές φορές περιλαμβάνει generative visuals, ενώ τον τελευταίο καιρό το set up του εξερευνά το φυσικό και ψηφιακό feedback καθώς και τη χρήση ακέφαλων μηχανημάτων (headless machines) αποφεύγοντας την οθόνη του υπολογιστή ως κύριο οπτικό feedback.
Είναι μέλος του I.S.E. Medea Electronique με τους οποίους διοργάνωσε το 'Electric Nights', ένα συνεχές 27ώρο πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής. Είναι ιδρυτικό μέλος των H1N1, ενώ συνεργάζεται συχνά με τους ARTéfacts Ensemble.
www.drymonitis.me


TURBO TEETH
Δυσλειτουργική μουσική για χορό μέσα από φίντμπακ και δύο ντράμ μασίνς.
Ο TURBO TEETH είναι ο Γιώργος Αξιώτης (Balinese Beast, Holefold, Free Piece of Tape, Bruised Lee).
fatAL


poster: Γεωργία Καρύδη/Γιώργος Τούρλας


9.3.13

Live @ Knot Gallery: Mia Zabelka (15/03/2013)



Η (K)NØTmusic παρουσιάζει:
Mia Zabelka_Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013_Έναρξη 21:00_Είσοδος: 7 ευρώ

Στις 15 Μαρτίου η Mia Zabelka θα πραγματοποιήσει μια σόλο εμφάνιση για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η Mia Zabelka είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως μία από τις πιο πρωτοπόρες βιολίστριες παγκοσμίως. Διερευνώντας διαρκώς τις ηχητικές δυνατότητες του οργάνου με τη χρήση καινούργιων τεχνικών και ηλεκτρονικών μέσων έχει χτίσει ένα προσωπικό μουσικό ύφος που παραπέμπει εξίσου στην ατμοσφαιρική jazz της ECM, την free-jazz σκηνή της Νέας Υόρκης, το μινιμαλισμό, τις συνθέσεις της Laurie Anderson και το post-rock.

Με σπουδές στη σύνθεση και την εκτέλεση στο πανεπιστήμιο της Βιέννης έχει κερδίσει τρεις φορές το βραβείο Prix Ars Electronica ενώ της έχει απονεμηθεί και η υποτροφία Fulbright (1990).

Οι συνεργασίες της απλώνονται σε όλο το μουσικό φάσμα και περιλαμβάνουν εκτός από σημαντικούς συνθέτες και αυτοσχεδιαστές (Pauline Oliveros, Alvin Curran, Peter Kowald, John Zorn, Phil Minton, Eliot Sharp, Josef Klammer, Lukas Ligeti, David Moss, Franz Hautzinger, Martin Siewert, Shelley Hirsch, Fernando Grillo κ.α.) μουσικούς όπως η Lydia Lunch, ο Scanner και οι Dälek.

Επίσης είναι καλλιτεχνική διευθυντής του φεστιβάλ phonofemme (Βιέννη) από το 2009.

http://www.miazabelka.com/

Έχουν γράψει για αυτή:

Mighty mistress of the contemporary violin takes you further into the sound with malstrom. Mia Zabelka is a wondrous violinist who takes adventurous journeys into uncharted musical territories.
Pauline Oliveros

Mia Zabelka`s work is visceral, cerebral and sensual. A gorgeous, haunting sound which employs classical interpretation and experimental improvisation to transcend musical genres, creating a sonic surround uniquely her own. She inhabits a sonic universe lush with soul cleansing vibrancy.
Lydia Lunch

Laurie Anderson is a great story teller, Mia Zabelka tells great stories with her music.
Time Out New York

Mia Zabelka is the Spearhead of the Austrian Music Avantgarde 
MICA, Music Information Center Austria

Austrian Violinist Mia Zabelka brings us a fascinating Solo Project. Possibly the biggest discovery the 27th FIMAV has to offer
Festival International Musique Actuelle, Vicoriaville Canada

Mia Zabelkas violin sounds like a Seismograph
Västerbottens Kuriren, Made Festival UMEA Sweden

poster: Γεωργία Καρύδη/Γιώργος Τούρλας

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας